Hlavní obsah

Klaus se s Topolánkem shodl na zahraniční politice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus se úterý setkal s premiérem Mirkem Topolánkem, na schůzce byli přítomní i ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg a vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra. Klaus novinářům řekl, že v zásadních otázkách, jako je EU a její ústava, bilaterální vztahy nebo energetická bezpečnost, neexistují mezi ním a vládou diametrálně odlišné názory.

Článek

O shodě mluvil také Topolánek, který uvedl, že během diskuse s prezidentem nenašli téma, které by znamenalo zásadní rozpor.

Všichni čtyři politikové se znovu setkají ve středu ráno, kdy zasedá Bezpečnostní rada státu, která se bude zabývat americkou žádostí o vybudování radarové základny v ČR.

Postoj vlády ČR vůči takzvané euroústavě bude zřejmě zajímat německou kancléřku Angelu Merkelovou, která jako představitelka země předsedající EU přijede v pátek do Prahy. Schwarzenberg předpokládá, že jí čeští politici budou tlumočit jednotný postoj.

Jak prezident tak představitelé vlády se domnívají, že původní evropský ústavní dokument, který již v referendu odmítli občané Francie a Nizozemska, je třeba nahradit novým, kratším a srozumitelnějším textem. Klaus, známý svým euroskepticismem, také soudí, že by měl vzniknout nový text, který by zabránil "postupné unifikaci Evropy".

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám