Hlavní obsah

Vedení ČSSD žádá mandáty Melčáka a Pohanky

– PRAHA

Předsednictvo ČSSD ve čtvrtek jednomyslně vyzvalo poslance Miloše Melčáka a Michala Pohanku, kteří chtějí tolerovat trojkoaliční vládu premiéra Mirka Topolánka (ODS), aby ještě před hlasováním o důvěře vládě složili poslanecký mandát. Tím podle ČSSD dodrží svůj písemný závazek, že vládu nepodpoří ani neumožní její vznik.

Článek

Závazek, že nepodpoří vládu ODS, KDU-ČSL a Strany zelených, podle předsedy klubu ČSSD Michala Haška podepsali oba poslanci již loni v červnu a dosud ho nezrušili. Koncem roku z poslaneckého klubu vystoupili. Předsednictvo také vyzvalo Melčáka, aby ukončil členství ve straně, protože jeho postup jako poslance a člena ČSSD je prý v rozporu s etickým kodexem poslance, k jehož dodržování se Melčák dobrovolně zavázal.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek a stínový ministr kultury Vítězslav Jandák ve čtvrtek také naznačovali, že součástí dohody premiéra s oběma poslanci bylo jmenování architekta Františka Formánka prvním náměstkem ministra kultury. Jandák, který Formánka na ministerstvo přivedl, řekl, že ODS dříve v interpelacích zpochybňovala jeho bezúhonnost. Celou dobu prý byl kvůli němu pod tlakem.

Nynější obrat ODS, která ho údajně protlačuje do funkce proti vůli lidovecké ministryně Heleny Třeštíkové, prý Jandák nechápe. Třeštíková dnes řekla, že Formánka jí do funkce náměstka doporučil premiér Mirek Topolánek (ODS), ona ho jmenovat odmítla. [celá zpráva] Paroubek v tom vidí jasné zpochybnění Melčákova politického altruismu, protože prý mezi ním a Formánkem existuje vazba, a je přesvědčen o tom, že se další důkazy ještě objeví.

Pohanka a Melčák dají Paroubka k soudu za nařčení z korupce

Pohanka a Melčák ještě ve večerním prohlášení zopakovali, že se rozhodli tolerovat vládu z přesvědčení, že je potřeba skončit dobu nestability a dělat změny v zájmu občanů. Popřeli, že je s jejich postojem spojena nějaká funkce nebo jiný prospěch. Podobná obvinění od politiků ČSSD považují za urážky, proti kterým se hodlají bránit právní cestou.

Sněmovna má hlasovat o důvěře vládě již tento pátek. Sociální demokraté budou podle Paroubka držet jednání v důstojné rovině. Budou ale kritizovat ty části vládního prohlášení, které si to zaslouží, uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám