Hlavní obsah

ODS má u voličů náskok před ČSSD přes 11 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Podle lednových preferencí politických stran by zvítězila ODS. Volilo by ji 32,3 procent oslovených lidí. Sociální demokracie by získala 20,9 procenta lidí. Třetí KSČM by měla 12,4 procenta, Strana zelených 11,1 procenta a KDU-ČSL 7,5 procenta. Uvedla to v úterý agentura STEM, podle které 62 procenta lidí upřednostňují vypsání předčasných voleb.

Článek

V porovnání s listopadovým výzkumem ODS o šest desetin procentních bodů oslabila, ČSSD o tři desetiny posílila. "Komunisté mírně oslabili, zelení jsou proti prosinci beze změny," uvedl STEM. Mírně si polepšili lidovci, agentura soudí, že je to díky volbě nového předsedy Jiřího Čunka.

Model stranických preferencí zahrnuje i voliče, kteří zatím nejsou rozhodnutí nebo řekli, že žádnou stranu volit nebudou.

"Podíly preferencí pro jednotlivé strany jsou ze samotné povahy ukazatele nižší, než by odpovídalo vlastnímu volebnímu výsledku," uvedl STEM. Mnozí z těch, kdo uváděli, že neví, by se totiž nakonec pro nějakou stranu rozhodli.

Vývoj preferencí v prosinci 2006 a lednu 2007 (v %)
stranaprosinec 2006leden 2007
ODS32,932,3
ČSSD20,620,9
KSČM13,112,4
SZ11,211,1
KDU-ČSL77,5
jiné3,74,3
neví5,65,6
neúčastním se voleb5,96
zdroj: STEM

Pokud by se konaly předčasné volby, většinu by měla nejen současná trojkoalice ODS, zelených a lidovců, která by podle modelu získala 119 mandátů, ale i koalice ODS se zelenými 105 mandáty. Většinovou vládu by stejně jako dnes mohla sestavit, pokud by se spojila ve velké koalici s ČSSD nebo vytvořila nepravděpodobnou koalici s KSČM. Sociální demokraté s komunisty by byli v menšině, dohromady by měli pouze 81 křesel.

StranaODSČSSDKSČMSZKDU-ČSL
Počet mandádů8353282214

Většina lidí chce předčasné volby

Občané stále považují předčasné volby za nejlepší řešení současné situace. Podíl lidí, kteří by je upřednostňovali, činí 62 procent, přičemž 28 procent respondentů volilo možnost určitě ano a 34 procenta spíše ano.  Třípětinovou většinu příznivců mají předčasné volby už od září, politická jednání na tom nic nemění. Vyplývá to z dalšího průzkumu agentury STEM.

Z možných vlád většina respondentů pak upřednostňuje současnou trojkoalici občanských demokratů, zelených a lidovců. Za nejlepší možnou variantu ji považuje 31 procent oslovených, 22 procentům se nelíbí žádný z možných modelů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám