Hlavní obsah

Češi mají rádi Vánoce, k náboženským tradicím jsou ale chladní

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Čeští občané si nejvíce potrpí na slavení vánočních svátků, přitom jim nejméně záleží na dodržování náboženských tradic. Druhou a třetí nejdůležitější tradicí je podle nich udržování hrobů příbuzných a rodinná setkání. Vyplývá to z prosincového šetření Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) na téma dodržování různých tradic jako jsou třeba národní, náboženské, rodinné a lidové.

Článek

Skoro všichni respondenti (93 procent) uvedli, že je pro ně důležité slavit vánoční svátky. Na druhém místě skončilo udržování hrobů příbuzných (89 procent), dále rodinné návštěvy (88 procent) a oslava státních výročí (65 procent).

Dotázaní se o poznání negativněji vyjádřili k náboženským tradicím, a to i přes fakt, že Vánoce jsou pro ně nejvýznamnějším obdobím roku. Slavení náboženských svátků považuje za důležité 57 procent z nich, zatímco návštěvy bohoslužeb pouze 21 procent.

Průzkum ukázal, že ženy lpí na tradicích více než muži, snad až na výjimku státních svátků. Mužům naopak připadají rozhodně nedůležité náboženské svátky, účast na bohoslužbách a lidové zvyky.

Věřící respondenti a starší lidé častěji zdůraznili důležitost všech tradic. Mladší lidé více vnímali jako neopodstatněné slavení státních, náboženských svátků a lidových svátků, naopak kladli větší důraz na rodinné tradice.

Dotázaní s nižší životní úrovní označili za méně důležitou oslavu státních svátků, setkávání s příbuznými a dodržování lidových zvyků.

Hodnocení významu tradic (v %)
tradicerozhodně důležitéspíše důležitécelkem
slavit Vánoce613293
udržovat hroby příbuzných474289
účastnit se rodinných setkání484088
dodržovat lidové zvyky224567
připomínat si státní výročí214465
připomínat si náboženské svátky203757
navštěvovat bohoslužby81321
zdroj: CVVM

Anketa

Jaké tradice jsou pro vás nejdůležitější?
slavit Vánoce
54,2 %
připomínat si náboženské svátky
4,7 %
účastnit se rodinných setkání
13,6 %
chodit na bohoslužby
4,4 %
udržovat hroby příbuzných
4,3 %
dodržovat lidové tradice
1,4 %
ctít státní výročí
1,5 %
žádné tradice nedodržuji
15,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5490 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám