Hlavní obsah

Soudy chtějí zrušit tisíce nefungujících firem

ČTK, NOVA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Soudy navrhují zrušení tisíců společností, které jsou sice zapsány v Obchodním rejstříku, ale nefungují. Jedná se o takzvané mrtvé firmy, které se nedají zastihnout na adresách svých sídel a není ani možné kontaktovat jejich vedení. Právě tyto společnosti jsou navíc často zneužívány k nelegální činnosti. Uvedla to v sobotu televize Nova.

Článek

Zjednodušení zákonů, které by umožnilo jednodušší zrušení "mrtvých firem", nepožadují jen soudy, ale také likvidátoři a další instituce. Likvidace firem, u kterých se marně pátrá po majitelích a dokumentech, trvá i několik let. Náklady na ni činí desítky tisíc korun a jsou placeny ze státního rozpočtu.

"Oslovíme odbor živností s tím, aby připravil návrh legislativního řešení tohoto problému," řekl televizi mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Tomáš Bartovský.

Jedním z důvodů pro zrušení společnosti je například to, že po dobu dvou let nevykonává žádnou činnost, sdělila televizi místopředsedkyně Městského soudu v Praze Monika Vacková.

U pražského městského soudu, kde je registrováno 40 procent společností z celé ČR, počet návrhů na zrušení společností vzrostl za poslední dva roky více než dvojnásobně. V loňském roce počet činil 2342, zatímco v roce 2004 to bylo 976 návrhů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám