Hlavní obsah

Epidemie chřipky na Moravě, zřejmě se ještě rozšíří

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ZLÍN

V Jihomoravském a Zlínském kraji propukla chřipková epidemie. V ČR již byl také izolován chřipkový virus typu A, který způsobuje lehčí formu onemocnění. Proti němu chrání chřipková vakcína. Právu to řekl v pátek doktor Michael Vít, hlavní hygienik republiky.

Článek

"V obou krajích počet nemocných respiračními nemocemi a chřipkou na sto tisíc obyvatel překročil hranice epidemie, která je dva tisíce nemocných. V Jihomoravském kraji jich na uvedený počet obyvatel připadá 2300, na Zlínsku 2032. Na Prostějovsku hygienici už evidují rekordních 2613 nemocných na sto tisíc obyvatel," prohlásil Vít.

"Očekávám, že během 14 dnů se epidemie může rozšířit na celé území České republiky, protože ve všech krajích nemocnost stoupá," dodal. Mimořádná opatření v podobě například zákazu návštěv v nemocnic zatím nechystá.

Za týden přibylo 12 % nemocných

Ve druhém lednovém týdnu ve srovnání s prvním lednovým týdnem přibylo nachlazených přibližně 12 procent. Jestliže celorepublikově v prvním týdnu bylo na sto tisíc obyvatel 1444 nemocných, pak ve druhém týdnu už je to 1625 nemocných. Jejich nárůst částečně zapříčinilo i velmi teplé lednové počasí, kdy lidé svlékly teplé svrchníky, ale silný vítr způsobil, že prochladli.

Vyšší počet nemocných je i proto, že děti se po vánočních prázdninách vrátily do školních kolektivů a stačí jeden nemocný a nákaza se prudce rozšíří. Právě na Zlínsku je například nejvíce nemocných mezi dětmi do pěti let.

Ptačí chřipka nehrozí

Běžná sezónní chřipková onemocnění nebo respirační onemocnění nemají nic společného s ptačí chřipkou. Ta nám zatím nehrozí, ale v souvislosti s jarními měsíci, kdy se budou vracet tažní ptáci k nám, může být aktuální za několik měsíců. Loni sezónní chřipková epidemie v ČR nebyla, ale letos je na spadnutí. Běžně chřipková epidemie trvá 6 až 8 týdnů a na chřipku zemře přibližně 1000 až 1500 většinou starších pacientů, kteří již mají nějaké chronické onemocnění.

Inkubační doba chřipky je 3 až 5 dní, její nástup je velmi rychlý, postiženého bolí celé tělo, má vysoké horečky. Chřipka se léčí paralenem, nikoli antibiotiky. Ty předepisují lékaři jen v případě, že by hrozila i bakteriální infekce v podobě například zápalu plic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám