Hlavní obsah

Politická reality show: strany před kamerami nic nedohodly

– PRAHA
Právo, Novinky, znk, trj

Středeční hodinové jednání před televizními kamerami k ničemu nevedlo. ČSSD zopakovala, že vládu ODS, KDU-ČSL a Strany zelených nepodpoří a ani ji nebude tolerovat. Premiér Mirek Topolánek po jednání řekl, že má připravené dopisy pro všech 74 sociálnědemokratických poslanců. Podle předsedy Strany zelených Martina Bursíka je šance, že některého z nich přesvědčí, "docela velká".

Článek

Zástupci ČSSD a trojkoalice se sešli ve 14 hodin ve Sněmovně. Jednání přenášela v přímém přenosu televizní stanice ČT24. Jednání, které trvalo přes hodinu, ale k dohodě nedospělo.

Vládní strany chtěly se sociálními demokraty jednat o podmínkách tolerance druhé vlády Mirka Topolánka (ODS). Jednání za přítomnosti kamer si vyžádal předseda ČSSD Jiří Paroubek

Topolánek v úterý s Paroubkovým návrhem souhlasil, ale řekl, že z toho nechce "dělat komedii".

Ve středu si pak na úvod vyžádal, aby jednací sál opustili novináři tištěných médií a zůstaly jen televizní kamery. "Já myslel, že jsme byli domluveni," podivil se Paroubek. "Já jsem neřekl, že souhlasím, jen, že je mi to jedno," kontroval Topolánek.

Strojený začátek

Za ODS se schůze zúčastnil kromě Topolánka první místopředseda strany Pavel Bém, za lidovce vystupoval předseda Jiří Čunek a ministr financí Miroslav Kalousek, Stranu zelených zastupoval předseda Martin Bursík a ministryně školství Dana Kuchtová. ČSSD vedli Paroubek, místopředseda strany Bohuslav Sobotka a předseda poslanců ČSSD Michal Hašek.

Začátek setkání byl z obou stran trošku rozpačitý, politici nevěděli, jak před kamerami postupovat a mluvili velmi strojeně. Pak premiér představil sociálním demokratům trojkoaliční program.

"Najdeme body, ve kterých je možná dohoda a body, kde dohoda možná není. Právě proto je tu ta naše nabídka, která vám dává nejen kontrolní, ale také programovou roli ve Sněmovně," uvedl Topolánek s tím, že sepsat předem nějaký programový kompromis se neukázalo jako reálné.

ČSSD na oplátku vyjmenovala body, kvůli kterým není ochotna trojkoaliční vládu podpořit. Uvedla také příklady personálií, které jí vadí. Jedná se například o ministra zemědělství Petra Gandaloviče (ODS), ministryni kultury Helenu Třeštíkovou (za KDU-ČSL), ministryni školství Danu Kuchtovou nebo ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (oba za SZ).

Premiér: Děláte tu povolební projevy

V určité chvíli to už Topolánek nevydržel. "Kašlu na televizní kamery. Bohuslave Sobotko, co tu předvádíš, je projev, který by patřil na 4. června těsně po volbách a ne na sedm měsíců po nich," rozlítil se premiér. Dal tak najevo svůj názor, že se ČSSD nesnaží najít kompromisní řešení, ale jednoduše odříkává svůj stranický program.

Jednání skončilo těsně po třetí hodině. "Pro vaši vládu nezvedneme ani ruku ani ji nebudeme tolerovat," uvedl Paroubek.

Topolánek řekl, že tím je pro něho jednání uzavřeno. "Uvidíme, jestli se budeme schopni k tomuto stolu vrátit," dodal. 

Dohodu nikdo nečekal

Velkou šanci na dohodu před jednáním neviděli ani premiér, ani předseda ČSSD Jiří Paroubek. Ten v úterý poznamenal, že nová vláda je ještě horší, než ta předchozí a že její program je v podstatě odleskem volebního programu ODS Modrá šance.Topolánek v úterý řekl, že jednání podle něj "vůbec nebude dlouhé, myslím, že tam není o čem diskutovat". Tento názor sdílejí i KDU-ČSL a Strana zelených.

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach před jednáním uvedl, že záleží na souhlasu trojkoaličních politiků, zda setkání bude veřejné. Podle ČSSD by to bylo užitečné. "Alespoň bychom mohli veřejně prezentovat naše výhrady ke koaličnímu programu a to, jak se koaliční politici chovají arogantně," řekl Škromach.

K důvěře bude třeba hlasů přeběhlíků

Budoucnost nové vlády je tak stále nejistá. Ve dvousetčlenné Sněmovně by pro získání důvěry potřebovala trojkoalice, která disponuje 100 hlasy, alespoň jeden hlas od levicových poslanců.

Zatím se spekuluje o dvou poslancích, kteří v minulosti opustili poslanecký klub ČSSD, Miloši Melčákovi a Michalu Pohankovi. Ti možnost podpory nového kabinetu zcela nevyloučili. [celá zpráva]

Ve středečním tisku zaznělo také ve spojení s případnou podporou Topolánkova týmu jméno soc. dem. poslance Petra Wolfa. Ten ale tvrzení ostře odmítl. [celá zpráva

Reklama

Související články

Vlády se ujala trojkoalice

Prezident Václav Klaus jmenoval novou, během sedmi měsíců už druhou vládu Mirka Topolánka (ODS). Prezident se svým krokem otálel, přestože dostal seznam...

Výběr článků

Načítám