Hlavní obsah

ČSSD odmítla jednat s trojkoalicí

– PRAHA

Grémium ČSSD v pátek ráno rozhodlo, že strana nebude jednat s ODS, KDU-ČSL a Stranou zelených o toleranci nebo podpoře jejich kabinetu. Chce také, aby premiér Mirek Topolánek co nejdříve požádal Sněmovnu o důvěru. Předseda Sněmovny Miroslav Vlček (ČSSD) v pátek řekl, že se vzdá své funkce na konci ledna.

Článek

Sociální demokraté odmítají podpořit vládu trojkoalice ze dvou důvodů. Za prvé jim vadí program nového kabinetu, v tom podle ČSSD panují mezi oběma bloky "zásadní programové rozdíly". Největším trnem v oku je pro socialisty hlavně změna v daňovém systému, kde koalice plánuje zavést jednotnou sazbu daní z příjmů. [celá zpráva] Za druhé soc. dem. kritizuje personální složení exekutivy.

"My přesto sociální demokracii po jmenování vlády oslovíme. Pokud bude jejich reakce negativní, oslovíme jednotlivé poslance ČSSD," řekl předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř.

"Takové zablokování je nesmyslné, každý si chce něco vynutit, a to neplatí jen pro ČSSD," řekl předseda KDU-ČSL Jiří Čunek, který považuje za nejlepší řešení politické krize vládu ODS, ČSSD, KDU a zelených.

Trojkoalice bude potřebovat alespoň jeden levicový hlas

Grémium ČSSD žádá také Topolánka, aby v co nejkratším čase předstoupil před Sněmovnu se žádostí o důvěru. "ČSSD vyzývá Mirka Topolánka, aby neprodlužoval období vlád bez důvěry a politickou krizi v zemi," uvádí se v usnesení grémia.

Topolánek ale zatím ani neví, kdy prezident Václav Klaus jeho vládu jmenuje. Teprve pak může předstoupit před Sněmovnu a ucházet se o její důvěru.

Jeho vláda by mohla projít pouze s podporou alespoň jednoho poslance levicového bloku. Spekuluje se o jméně Miloše Melčáka, který nedávno opustil poslanecký klub ČSSD. Tomu se ale nelíbí program nového kabinetu. "Pokud nebudou žádné ústupky, tak je jasné, že se to nedá podpořit," uvedl Melčák. Nesmí se ale podle něj jednat jen o kosmetické úpravy.

Poslanec dává přednost variantě, kdy si trojkoaliční vláda vyjedná toleranci u ČSSD jako celku. "Nechci dávat nějaké naděje, že když všechno selže, tak tady máte Melčáka," řekl v úterý.

Předseda Sněmovny odstoupí na konci měsíce

Šéf Sněmovny Miroslav Vlček (ČSSD) se chystá rezignovat na svou funkci na konci ledna, kdy bude zasedat Sněmovna. Po jednání špiček ČSSD to řekl Právu a ČTK. "Třeba toho 30. Uvidíme, jak to bude vycházet," uvedl a potvrdil, že by to mělo být před hlasováním o důvěře vládě. "Teď hledáme způsob převolby," dodal.

Podle nového plánu ČSSD budou sociální demokraté o jeho znovuzvolení usilovat ještě během druhého pokusu. Ve třetím pokusu by sociálnědemokratický šéf dolní komory měl navrhnout prezidentovi jméno politika, kterého si vybere ODS.

Podporu při nové volbě Vlčka už sociálním demokratům slíbili komunisté. Obě strany dají dají dohromady ve dvousetčlenné Sněmovně 100 hlasů. Budou proto potřebovat ještě nejméně jeden hlas z řad poslanců vládní koalice.

Reklama

Související články

Zvrat: ČSSD je ochotna dát ODS třetí pokus

ČSSD chce, aby předseda Sněmovny Miroslav Vlček (ČSSD) rezignoval na svou funkci ještě v průběhu druhého pokusu o sestavení vlády. Ještě během druhého pokusu...

Poslanci ODS schválili trojkoaliční vládu

Poslanecký klub ODS podpoří v hlasování o důvěře vládě trojkoaliční projekt ODS s KDU-ČSL a Stranou zelených. Rozhodl o tom na svém středečním zasedání....

Výběr článků

Načítám