Hlavní obsah

Nový rok v centru Prahy oslavily desetitisíce lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Lidé v ČR slavili příchod nového roku. Někteří u televizních obrazovek, jiní v centrech měst. Jen v Praze se jich centrem pohybovalo mnoho tisíc. V horní části Václavského náměstí vyrostlo pódium, na němž v průběhu večera vystoupily téměř dvě stovky účinkujících. Pod ním se sešlo několik tisíců lidí. Program organizovala TV Nova.

Článek

Horní část náměstí byla pro auta uzavřena, lidé, kteří přicházeli u sebe nesměli mít rachejtle ani alkohol.

Pražská záchranná služby přivezla na náměstí speciální kamión, v němž měla operační středisko a ošetřuje zraněné. "Do půlnoci jsme ošetřovali přibližně třicet osob, většinou šlo o podnapilé lidi a kolapsové stavy," řekl Novinkám lékař z kamiónu.

S úderem půlnoci se však lékaři nestačili ohánět. Jen mezi půl jednou a půl druhou ošetřili ve velkém kamiónu na dvacet lidí, přičemž někteří poté putovali přímo do nemocnice. Většinou šlo o zranění způsobená pyrotechnikou, nejčastěji popálené končetiny. Lékaři také vyráželi za zlomeninou ruky do vrchní části Václavského náměstí.

Kromě Václavského náměstí se slavilo i na Staroměstském náměstí. Tady na pódiu koncertovaly kapely ve stylu revival. I zde se sešlo několik tisíc lidí.

Kontrola zavazadel

Účastníci oslav na Václavském náměstí museli dodržovat pravidla, jaká jsou běžná na velkých akcích. Nesměli si přinášet zábavní pyrotechniku, zbraně, nápoje ve skleněných lahvích či alkohol v nadměrném množství, byť by byl v plastových obalech. Za bezpečnost zodpovídala soukromá společnost, jejíž pracovníci prohlíželi zavazadla.

Většině návštěvníků kontroly nevadily, podle jednoho z pracovníků bezpečnostní agentury to ale neplatí vždy. "No nelíbí se jim to a často nám nadávají. Ale co můžeme dělat, je to naše práce," řekl.

Vstupy z Václavského náměstí přenášela TV Nova. Zpěváci či herci vystupovali v přímých přenosech, zbytek doby hrála reprodukovaná hudba.

Reklama

Výběr článků

Načítám