Hlavní obsah

V lahůdkách z Jeseníku objevili další nebezpečné bakterie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JESENÍK

Problémy s nebezpečnými bakteriemi v potravinách nekončí. Hygienici našli další závadné zboží a ve středu pozastavili výrobu jesenické výrobně OLE - lahůdky kvůli výskytu nebezpečné bakterie listeria. Hygienici ji objevili v šunkové rolce v aspiku, řekla vedoucí odboru hygieny výživy olomoucké krajské hygienické stanice Marie Procházková.

Článek

"Šunková rolka v aspiku jesenické výrobny se zřejmě dostala do distribuce. Nyní již ale na trhu kontrolovaný výrobek není, protože má trvanlivost 24 hodin a kontrolu jsme v provozovně provedli 18. prosince," uvedla Procházková. Doplnila, že výroba bude v provozovně stát do doby, než její majitel odstraní nedostatky a podá důkaz o tom, že produkce je zdravotně nezávadná.

"Zákaz platí pro veškerou výrobu, provozovnu je třeba například vydezinfikovat," upřesnila hygienička. Olomoučtí hygienici pozastavili koncem minulého týdne ze stejných důvodů produkci výrobny lahůdek Hejný v Litovli na Olomoucku a výrobny lahůdek v Zábřehu na Šumpersku patřící olomoucké společnosti Bikos cz. "Zákaz výroby tam nadále platí," uvedla Procházková.

Kontroly související s listeriózou provádí také olomoucká krajská veterinární správa. Kompletní výsledky laboratorních testů ale zatím nemá k dispozici. "Ze současně známých výsledků lze konstatovat, že některé laboratorní nálezy signalizují přítomnost bakterie Listeria monocytogenes, ovšem ve všech případech se jednalo o výskyt takzvaně v normě," řekl zástupce ředitele olomoucké krajské hygienické stanice Jiří Zubal.

Už na podzim se nebezpečná bakterie objevila v loštické tvarůžkárně společnosti A.W. Závod kvůli jejímu výskytu přerušil už dříve na dva týdny provoz. Společnost a veterinární správa nyní provádějí zpřísněné kontroly výrobků. "U výrobce A.W. Loštice nebyl od 7. prosince žádný pozitivní nález," uvedl Zubal.

Předminulý týden hygienici objevili nebezpečnou bakterii v sýru Baladur od západočeské společnosti Prom-prodej a také v hermelínovém a pochoutkovém salátu výrobců Lahůdky-Palma Praha a Nové lahůdky Sixta z Ostravy. Listerióza se projevuje zejména u starších lidí se sníženou imunitou a může ohrozit vývoj plodu během těhotenství. Ke dnešnímu dni je potvrzeno 47 nemocných, další desítka se prověřuje. Hlášeno je šest úmrtí, z toho dva do října; v listopadu zemřeli tři dospělí a jeden novorozenec. V prosinci žádná úmrtí na listeriózu nebyla. 

LISTERIÓZA

Co je listerióza

Onemocnění, které způsobuje požití potravy kontaminované bakterií Listeria monocytogenes.

Koho postihuje?

Především těhotné ženy, novorozence a dospělé osoby s oslabeným imunitním systémem.

Příznaky

Horečka, bolest ve svalech, žaludeční nevolnost, zvracení nebo průjem.

Jak se bakterie dostane do jídla?

Zelenina se může kontaminovat z půdy, kde Listeria monocytogenes žije. Zvířata mohou být nositeli bakterie, aniž by se u nich projevily známky nemoci, a mohou kontaminovat potraviny živočišného původu jako je maso a mléčné výrobky. Bakterie přežívá také v nejrůznějších syrových potravinách, jako jsou různé druhy nevařeného masa a zeleniny.

Reklama

Související témata:

Související články

Ministerstvo zakázalo prodej dvou druhů salátů

Ministerstvo zdravotnictví zakázalo prodej dvou druhů salátů, které mohou ohrozit zdraví spotřebitelů. Opatření se týká hermelínového salátu od pražské firmy...

Výběr článků

Načítám