Hlavní obsah

V odpadu v bývalém vepříně zjistili radioaktivitu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při průzkumu nebezpečných chemických látek v bývalém zemědělském objektu v Nalžovicích na Příbramsku byla zjištěna ložiska radioaktivity. Její koncentraci zjistí až experti ze Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, kteří látky převzali. Podle šéfky Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové ale lidem "žádné nebezpečí nehrozí."

Článek

Hodnoty radioaktivity chemických látek v Nalžovicích na Příbramsku, jež zde byly objeveny v bývalém zemědělském objektu, jsou sice zvýšené, nejsou však nijak alarmující, dodala Drábová.

Chemické látky jsou podle ní naštěstí v dobrých obalech. Ještě večer byly odvezeny a postará se o ně Správa úložišť radioaktivních odpadů. Podrobnější prozkoumání odebraných vzorků bude trvat jeden až několik dnů, řekla Drábová.

Experti úřadu budou zjišťovat, zda nejde o sloučeniny uranu, které podléhají mezinárodnímu kontrolnímu režimu. To vyžaduje spektrometrické měření popřípadě chemické rozbory.

Zvýšená radiace byla naměřena na šesti místech

Hasiči zjistili zvýšenou radiaci asi na šesti místech, nebyla ale nalezena na celé ploše objektu. Žádné bezprostřední nebezpečí úniku radiace do okolí údajně nehrozí.

Objekt je střežen a zabezpečen před nepovolanými osobami. Podle odborníků je také dostatečně stabilní a nehrozí jeho zřícení. Výsledky vzorků půdy a vody budou k dispozici zřejmě až v úterý. Zatím nic nenasvědčuje tomu, že by voda a půda byla zamořena.

Bývalý vepřín patří pražskému podnikateli Petru Budilovi. Budil uvedl pro televizi Prima, že události lituje. Hasiči dodali, že Budil s nimi a policií spolupracuje. Prima informovala, že stát bude peníze za likvidaci chemikálií po majiteli vymáhat. TV Nova Budil řekl, že chemikálie ve statku nechal kvůli nedostatku peněz. Při podnikání se dostal až na pokraj krachu a neměl prostředky na jejich odstranění nebo likvidaci.

Budila nyní čekají výslechy na policii. Nova uvedla, že s chemickými látkami sice obchodoval legálně, ale jejich skladováním v polorozpadlém objektu se mohl dopustit trestného činu.

Hasiči prozkoumali objekt jako první

Objekt začala policie prohledávat ve čtvrtek. K zásahu byli přizváni hasiči, kteří stavení v protichemických oděvech a s dýchacími přístoji prozkoumali a odebrali vzorky chemikálií k rozboru. [celá zpráva]

Policisté vepřín od čtvrtka nepřetržitě hlídají. Speciální chemická jednotka středočeských hasičů na místě zjistila minimální únik chemikálií do ovzduší. Byl zřejmě způsoben manipulací se sudy, v nichž jsou jedy uloženy.

Křivan dříve sdělil, že chemikálie jsou zde naskládány ve velké změti a nejrůznějších obalech od litrových lahví až po barely. Již dříve hasiči upozornili, že v bývalém vepříně objevili přes 100 tun chemikálií. Byl mezi nimi benzen, další látky se právě dnes snažili identifikovat.

Na jejich odstranění hodlá kraj požádat o peníze ministerstva financí a životního prostředí. Zatím ale neví, které chemikálie a v jakém množství bude muset nechat odvézt.

Nebezpečné látky se už v červnu objevily ve Chvaleticích na Pardubicku. V tamním skladu byly mimo jiné jedy a výbušniny. Byly zde i natolik toxické látky, jež mohly být použity jako bojové chemické prostředky. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám