Hlavní obsah

Trojkoalici už podpořily ODS a špičky lidovců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

První ze stranických orgánů, který podpořil vznik trojkoalice, byla v pátek vpodvečer výkonná rada ODS. Podle předsedy strany Mirka Topolánka se její členové pro tuto variantu vyslovili jednomyslně. Předsednictvo KDU-ČSL zase v pátek večer doporučilo širšímu vedení strany, aby lidovci nadále jednali o vládě s ODS a zelenými. Mají ale podmínku.

Článek

Podmínkou lidovců je, že taková koalice se nesmí opírat o hlasy "přeběhlíků" z jiných stran - musí jít o takzvanou institucionální podporu. V sobotu toto doporučení projedná celostátní výbor KDU-ČSL rozšířený o krajské lídry a poslance.

"Chceme institucionální podporu, to znamená, že to není přeběhlík," řekl předseda KDU-ČSL Jiří Čunek. Podle něj je třeba dohodnout mechanismus, který vyloučí závislost vlády na jednom či několika "odpadlících".

Místopředsedkyně KDU-ČSL a šéfka klubu Vlasta Parkanová soudí, že mezi poslanci převažuje vůle dohodnout se na koalici s občanskými demokraty a zelenými. "Můj dnešní pocit je, že převažující nálada je pokračovat, eventuálně dovést jednání až k uzavření koaliční smlouvy," charakterizovala páteční setkání poslanců s předsednictvem. Dodala ale, že rozhodující slovo bude mít celostátní výbor.

ČSSD chce zpět Melčáka a Pohanku

Předsednictvo ČSSD v sobotu požádá ústřední výkonný výbor strany, aby se rozhodl nepodpořit vznikající vládu ODS, KDU-ČSL a Strany zelených. Vyplynulo to z pátečního jednání vedení ČSSD.

Podle předsednictva by dále ústřední výkonný výbor měl vyzvat poslance Miloše Melčáka a Michala Pohanku k návratu do poslaneckého klubu ČSSD a k plnění závazných usnesení klubu.

ODS chce proreformní vládu

"Výkonná rada ODS doporučuje grémiu pokračovat v jednání o vytvoření reformní vlády na půdorysu ODS, KDU-ČSL a Strany zelených. Výsledkem těchto jednání by mělo být sestavení vlády, která Poslanecké sněmovně předloží soubor reformních opatření k hlasování o důvěře," oznámil novinářům premiér a šéf ODS Mirek Topolánek.

Vedení nejsilnější strany už ve středu odmítlo personální a programovou dohodu o koalici s ČSSD a lidovci. [celá zpráva] Občanští demokraté to zdůvodnili nedůvěrou vůči sociálním demokratům a jejich neúměrnými personálními požadavky. Místo toho začali jednat o obnově trojkoalice s lidovci a zelenými podpořené "konstruktivními poslanci". V té souvislosti se nejvíce mluví o Miloši Melčákovi, který opustil poslanecký klub ČSSD. [celá zpráva

"Slovo přeběhlík v tuto chvíli neznáme. Nám jde o proreformní vládu, která bude podporovaná proreformními poslanci," řekl ČTK po jednání výkonné rady šéf europoslanců ODS Jan Zahradil. Topolánek zdůraznil, že doba trvání tříkoaliční vlády nebude omezena časově, ale tím, jak zvládne prosadit reformy. "Rozhodně teď nejde o to, abychom se hádali o jednotlivá křesla. Jde o to, aby bylo jasné a zřetelné, že je zde vůle po reformách," dodal Zahradil.

Lidovci v krajích jsou také proti vládě stojící na přeběhlících

Krajští lídři KDU-ČSL většinou stejně jako jejich předseda Jiří Čunek odmítají vládu, která by se ve Sněmovně opírala o přeběhlíky. Mnozí by se také nebránili předčasným volbám v případě, že by se nepodařilo sestavit silnou proreformní vládu.

"Příští vláda musí nutně udělat reformy, především penzijní, a to by slabá vláda nedokázala, podobně jako to odsouvaly ty dosavadní," řekl člen jihomoravského výboru strany Pavel Hořava. Osobně by raději byl pro předčasné volby.

Místopředseda pražských lidovců Martin Plíšek by podpořil vládu opřenou o hlasy několika poslanců ČSSD jen v takovém případě, pokud by měla omezený mandát do předčasných voleb. Totéž si myslí i předseda lidovců na Jihlavsku Antonín Holub.

Předseda KDU-ČSL ve Zlínském kraji Jiří Stodůlka je pro předčasné volby, ale nechce vládu postavenou na přeběhlících. Že by lidovci mohli z takové vlády vytěžit několik ministerských křesel, nevidí Stodůlka v tuto chvíli jako velkou výhru. "Opozice by byla tak silná, že by se vládě nepodařilo nic prosadit," dodal.

Také předseda královéhradeckých krajských zastupitelů Karel Klíma míní, že bez dohody stran na silné vládě jsou jediným možným řešením předčasné volby.

Vláda postavená na několika přeběhlících by nebyla stabilní, míní náměstek českobudějovického primátora Rudolf Vodička. Podle něj by v této situaci měla strana zůstat mimo a hledat další programové kompromisy. Na spásu předčasnými volbami Vodička nevěří, protože není zaručeno, že nedopadnou úplně stejně jako ty červnové.

Tajemník KDU-ČSL Olomouckého kraje Jan Dostál vládu založenou na jednom či dvou přeběhlících považuje za špatnou. "Nicméně kdyby šlo o více, například o deset lidí, bylo by to někde jinde. Vláda by tak byla stabilnější," podotkl Dostál.

Předsedovi KDU-ČSL v Karlovarském kraji Josefu Malému naopak jednání o vládě bez ČSSD s těsnou většinovou podporou nevadí. "To, že půl roku po volbách pořád není vláda, je pro mě naprosto nepřijatelné. V této chvíli je každý vláda lepší než současný stav," míní Malý.

Podle předsedy KDU-ČSL v Libereckém kraji Petra Šourka by bylo při sestavování vlády optimální obnovit původně zamýšlenou trojkoalici s ODS a Stranou zelených a dohodnout se na podpoře s ČSSD. Za prioritu považuje sestavení vlády, vyjednávání se totiž podle něj zbytečně protahuje, a zemi to škodí.

Předseda ostravských lidovců Zbyněk Pražák by nepovažoval za vhodné stavět většinu ve Sněmovně na několika přeběhlících. Podle něj nemá taková vláda cenu ani v případě, kdy by lidovci mohli získat několik ministerstev. Pražák přesto dodal, že se domnívá, že strany jsou ještě schopny se dohodnout.

Reklama

Související témata:

Související články

ODS tlačí lidovce k vládě bez ČSSD

ODS podle informací Práva tlačí na některé důležité činitele KDU-ČSL s cílem odradit je od podpory právě vyjednávané vlády za účasti soc. dem. Jak Právu...

ODS odpískala vládu s ČSSD a lidovci

Výkonná rada ODS ve středu večer rozhodla ukončit jednání o vládě s ČSSD a KDU-ČSL, pokud by měly platit dosud dohodnuté podmínky. Oznámil to po jednání rady...

Výběr článků

Načítám