Hlavní obsah

Pohanka podle Paroubka bude hlasovat s klubem ČSSD

Právo, Novinky, Radim Kijonka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HAVÍŘOV

Bývalý poslanec ČSSD Michal Pohanka slíbil předsedovi strany Jiřímu Paroubkovi, že  v zásadních věcech bude hlasovat spolu se stranou. Pohanka z klubu i ze strany odešel v říjnu. Zdůvodnil to tím, že na něj šéf klubu Michal Hašek tlačil, aby se vzdal poslaneckého mandátu kvůli tomu, že ho prošetřuje policie.

Článek

 "Pan Pohanka mi slíbil, že ve všech zásadních věcech bude podporovat sociální demokracii a bude uvažovat o zpětném vstupu do klubu, i do sociální demokracie," uvedl Paroubek na konferenci v Havířově.

Pokud podle něho Pohanka vztahy narovná, může v ČSSD znovu pracovat. "Každý má právo na chybu. Mám určité zkušenosti, kdy ani já jsem nebyl daleko od toho, abych byl vyloučen ze sociální demokracie. To se v politice mnohdy stává," poznamenal Paroubek. Předseda strany se snaží Pohanku dostat zpět, tvrdí, že aféra je od začátku nedorozumění.

Poslanecký klub ČSSD opustil minulý týden i Miloš Melčák. [celá zpráva] Ten argumentoval špatnou atmosférou ve straně. Nelíbilo se mu ani to, že ČSSD se chce dohodnout na vládě s ODS, podle něj měla jít raději do opozice. Jednání o kabinetu složeném z ODS, ČSSD a KDU-ČSL ale ve středu večer padla. ODS je přerušila, zdůvodnila to tím, že nemůže přistoupit na podmínky ČSSD.

Paroubek: s Melčákem se smířím

Pokud se trojkoalice ODS, KDU a zelených opře o podporu přeběhlíka Melčáka, je Paroubek připraven se s tím smířit. "Nezbývá než jim popřát hodně úspěchů. Budeme v opozici, nic tragického se neděje," uvedl.

Paroubek také ve čtvrtek pohrozil, že pokud některý poslanec ČSSD podpoří vládu ODS či trojkoalice (o níž začne ODS znovu jednat) navzdory rozhodnutí strany, navrhne Paroubek vyloučení takových členů. [celá zpráva]

Paroubek rovněž řekl, že není pro vyloučení Miloše Zemana za jeho jiskřivé výroky. "Pokud nazve předsedu strany hysterikem nebo jájinkem, tak to není přece něco, co by mělo stranu nebo mě osobně znepokojovat. Ale když zrovna on říká něco o jáninkovství, tak je to zajímavé," poznamenal. Sám mu prý volat a nabízet usmíření nebude. "Byl to obrat Miloše Zemana proti mé osobě," konstatoval.

Reklama

Související články

ODS odpískala vládu s ČSSD a lidovci

Výkonná rada ODS ve středu večer rozhodla ukončit jednání o vládě s ČSSD a KDU-ČSL, pokud by měly platit dosud dohodnuté podmínky. Oznámil to po jednání rady...

Výběr článků

Načítám