Hlavní obsah

V Havlíčkově Brodě se prověří i devátá podezřelá smrt

Právo, Václav Pergl, Marta Hermanová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/HAVLÍČKŮV BROD

Nikoliv osm, ale devět podezřelých úmrtí v havlíčkobrodské nemocnici budou posuzovat experti, které tam pošle ministerstvo zdravotnictví k prošetření případné viny nemocnice za dlouhodobé řádění vraždícího ošetřovatele Petra Zelenky. O prošetření devátého případu rozhodl ministr zdravotnictví Tomáš Julínek, který má ve čtvrtek určit expertní komise pro havlíčkobrodskou a jihlavskou nemocnici.

Článek

V devátém případě se podle ministerstva jedná o pacienta, který rovněž zemřel na krvácení, ale jiného charakteru, než k jakým došlo po podání heparinu v případech policií vyšetřovaných vražd a pokusů o ně.

"Zatím víme o osmi vraždách a devíti pokusech o ně. Těchto 17 případů bude posuzovat znalecká komise. Komise se ale bude zabývat ještě jedním případem úmrtí na vykrvácení, které má ale jiný charakter než vraždy způsobené Petrem Zelenkou," řekl Právu ve středu mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt.

Oznámil, že policie tento případ nedává do souvislosti s Petrem Zelenkou, ale přesto ministr požaduje, aby ho znalecká komise také prošetřila.

K osmi vraždám pacientů předávkováním heparinem a devíti pokusům se Zelenka policii přiznal brzy po svém zadržení 1. prosince.

Ministr ve středu odmítl zveřejnit jména členů komisí a požádal novináře, aby po nich nepátrali. "Chci, aby komise měly klid na práci," řekl Julínek Právu a dodal, že z tohoto důvodu nesdělí ani, kdy komise do nemocnic nastoupí a kdy by měly být se svou prací hotovy.

"Komise pro jihlavskou nemocnici má mít šest až sedm členů a měla by být hotova poměrně brzy. Komise, která bude pracovat v havlíčkobrodské nemocnici, pak musí posoudit 18 chorobopisů a medicínský postup, který je v nich zaznamenán. Proto její práce bude mnohem delší," řekl Julínek. Informoval, že tato komise bude mít zhruba 9 až 10 členů a budou v ní odborníci z hematologie, patologie, anesteziologie, chirurgie, ale také právník.

Nemocnice už na komisi čeká

Havlíčkobrodská nemocnice už na experty čeká. "Zatím ale nemáme zprávu od ministerstva ani o složení komise, ani o tom, kdy začne svoji práci," informoval včera Právo úřadující ředitel brodské nemocnice Vít Kaňkovský.

Jak podotkl, znaleckou komisi chápe jako nutný nástroj k objasnění medicínské stránky celého případu, a pevně věří, že bude objektivní a vnese světlo do všech, mnohdy až neuvěřitelných spekulací.

"Mnohdy existuje řada cest v diagnostice a léčbě, a je věcí odborných znalostí, zkušeností a mnohdy i intuice najít tu nejlepší cestu. Osobně jsem přesvědčen, že k žádnému pochybení ze strany nemocnice nedošlo, ale od toho je právě ona komise, která toto musí buď potvrdit či než šest let.

ARO v normálním režimu

Anesteziologicko-resuscitační oddělení, kde Zelenka působil, pracuje podle Kaňkovského v normálním režimu. Primář Pavel Longin se již nechce k ničemu, co souvisí s kauzou Petra Zelenky, vyjadřovat.

"Samozřejmě že jsou již všichni unaveni neustálým rozpitváváním tragické události, někdy až neuvěřitelnými spekulacemi a celkově neúměrným tlakem médií. Co je velmi důležité, je velká podpora mezi zaměstnanci jak primáři Pavlu Longinovi, tak celému oddělení a nemocnici. Současně je cítit zapálení všech k očištění jména nemocnice a navrácení tam, kam léta patří, čili mezi nejlepší nemocnice v regionu," uvedl Kaňkovský s tím, že nemá zprávy o tom, že by po zveřejnění události někdo z personálu oddělení ARO odešel.

"Dostáváme řadu povzbudivých zpráv, a to jak na emailovou adresu nemocnice, tak osobně, telefonicky či písemně," poznamenal ředitel. Jak upřesnil, nejvíce přišlo dopisů elektronickou poštou od lidí, kteří chtěli prošetřit, zda jejich příbuzný nemohl být poškozen obviněným. "Tyto podněty jsme důkladně prostudovali a ve většině případů jsme mohli dotazující uklidnit, že jejich případ s činností obviněného nesouvisí. Odkázali jsme je ale ještě na definitivní posouzení policií a znaleckou komisí ministerstva zdravotnictví," doplnil Kaňkovský.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám