Hlavní obsah

Strany se stále dohadují na daních a zdravotnictví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nový předseda lidovců Jiří Čunek pro Frekvenci 1 uvedl, že se v pondělí opět setkal předsedou ODS Mirkem Topolánkem a šéfem ČSSD Jiřím Paroubkem, aby řešili sporné programové body. Mezi sporné programové body případné vlády patří hlavně oblast daňová a sociální nebo zdravotnictví.

Článek

"Mluvili jsme o variantách, za jakých bude možné utvořit vládu," řekl Čunek. S oběma šéfy velkých stran se mu jedná podobně, programově se cítí blíže k ODS. Komunikaci s Topolánkem usnadňuje, že jsou oba ze Vsetína. O Paroubkovi řekl: "Nepůsobí na mě tak ďábelsky jako na jiné lidi."

Podle Čunka lidovci budou chtít navzdory ČSSD prosadit zavedení plateb pacientů v nemocnicích za stravné. "Lidé jedí doma, jedí i v nemocnicích, tak by si na to měli přispět," uvedl nový šéf lidovců.

Bránit bude zachování rodičovského příspěvku ve výši 7600 Kč. Nerušil by minimální daň živnostníkům. Z nemocnic by chtěl udělat akciové společnosti, ale akcionářem by měl být pouze kraj. Takové řešení by podle Čunka ale mohlo narazit na ústavu.

Čunek také řekl, že už nebude z časových důvodů schopen zastávat post vsetínského starosty.

Sporných bodů je zatím víc

Souhlas mezi zástupci stran panoval na prioritách českého předsednictví v EU či otázek boje s korupcí. "Nakonec jsme se na všem víceméně dohodli. Nepředpokládám, že by tato kapitola byla zdrojem výrazných kontroverzí," uvedl šéf europoslanců ODS Jan Zahradil.

Spory naopak vznikly při diskuzích o daních z příjmu fyzických osob, poplatcích za pobyt v nemocnici, výši sociálních výdajů nebo ohledně zákona o neziskových nemocnicích.

ČSSD například odmítá, aby lidé platili 50 korun za jeden den hospitalizace nebo dvacetikorunu za recept a to i v případě, že by se o tuto částku současně snížila marže za léky. "Platby ve zdravotnictví není něco, s čím by sociální demokracie souhlasila. Lidé by neměli platit za pobyt v nemocnici. My jsme výrazně zvedli platby za státní pojištěnce meziročně na 12 miliard korun," uvedl místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Rozdílné názory panují v otázce celkové výše sociálních výdajů. "ČSSD nechce redukovat nárůst těchto výdajů a vázat ho na schodek veřejných financí," uvedl místopředseda ODS Petr Nečas. Reforma veřejných financí ale není podle ODS možná bez zásadní reformy a redukce sociálních výdajů.

Reklama

Související články

ODS navrhla Sedm statečných reforem

ODS ve středu představila třem politickým stranám - ČSSD, KDU-ČSL a SZ - program nové vlády. Nazvala ho Sedm statečných reforem pro budoucnost. Nad návrhem...

Výběr článků

Načítám