Hlavní obsah

Sněmovna schválila vojenské mise v zahraničí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sněmovna bez výhrad schválila vládní plán zahraničních vojenských operací na příští rok. Senát jej podpořil již v listopadu, účasti českých vojáků v misích tak už nic nebrání.

Článek

Česká republika má své vojáky na Balkáně, v Afghánistánu a v Iráku. Tyto mise budou pokračovat i příští rok. Nově se ČR také zapojí do mírové mise OSN v Libanonu a přispěje do rychlých sil Severoatlantické aliance.

Nejvíce Čechů by mělo i nadále být v silách KFOR v provincii Kosovo. Ze současných 500 by se tento počet měl zvýšit až na 660.

Prezident Václav Klaus na summitu NATO v lotyšské Rize slíbil, že Česko posílí v příštím roce svoji misi v Afghánistánu na 225 lidí.

Kromě 70 vojáků v Kábulu, 110 příslušníků ve Fajzábádu bude do Afghánistánu vysláno deset chemiků a 35 českých vojenských policistů, kteří by měli na jihu země, kde probíhají nejtvrdší boje s Tálibánem, hlídat britské velení.

V Kábulu by měla také příští rok sloužit 6. polní nemocnice, která čítá 80 vojenských lékařů a zdravotnického personálu.

Od příštího roku může Česká republika nasadit své vojáky do rychlých sil NATO. Od ledna do července v nich může v případě potřeby působit na 400 Čechů. Kde případně budou vojáci sloužit, se zatím neví.

Česko plánuje v příštím roce na zahraniční mise vydat 1,85 miliardy korun, což je o zhruba 350 milionů více než letos.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám