Hlavní obsah

Pávek zvažuje kandidaturu na šéfa zelených

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejúspěšnější kandidát ve volbách do Sněmovny za Stranu zelených (SZ) Petr Pávek, který se však nakonec do poslanecké lavice nedostal, je zklamán z postupů předsedy strany Martina Bursíka. Pávek také připustil, že uvažuje o kandidatuře na předsedu SZ. Bursík podle něj v současné době prosazuje více své osobní zájmy než zájmy strany.

Článek

Pávek, který je také starostou Jindřichovic pod Smrkem, přiznal, že přemýšlí o své kandidatuře na post předsedy SZ. K té ho vyzvalo už několik lidí. "Zabývám se kandidaturou spíše na podněty zvenčí, ale zatím jsem se nerozhodl. Nikdy jsem neměl stranické ambice a jakákoliv kandidatura by předpokládala toto mé přesvědčení změnit." Sjezd zelených, na kterém se bude volit i vedení strany, bude v únoru 2007.

"Znali jsme se dlouhodobě už předtím a já jsem měl nějaká očekávání, ve kterých mě ujišťoval. Proto jsem teď z něho zklamán," řekl Novinkám o Bursíkovi Pávek.

Ve svém středečním rozhovoru pro časopis Slunovrat uvedl, že má pocit, že Bursíkovi strana slouží pouze jako podstavec pro jeho osobní profilování, za kterým zájem zelených pokulhává. "Myslím, že by se tyto dva procesy měly více udržovat v rovnováze," dodal. Rozhovor publikovala SZ na svých webových stránkách.

Šéf zelených nechtěl Pávkovo vyjádření komentovat. "To, že je na našich stránkách, je dokladem vnitrostranické demokracie. Ale nechci to nijak komentovat, ať si každý udělá obrázek sám," řekl Novinkám Bursík. 

"Politika není práce v neziskovce"

Pávkovi také vadí, že spousta členů SZ zaměňuje své působení v neziskovém sektoru s prací v politické straně. "Nezisková sdružení mají často za prioritu jen jedno téma, ale od politika se vyžaduje vidět věci v souvislostech a vést společnost jako celek," vysvětlil svůj postoj Pávek. Podle něj bude třeba čas, než si to členové strany uvědomí a vpraví se do své nové role.  

Pávek byl v komunálních volbách s dvoutřetinovou podporou zvolen do čela Jindřichovic už potřetí. Přiznal se ale, že při svém třetím termínu už začíná pociťovat únavu. "Je to dáno mou povahou, já jsem spíše člověk, který otevírá nová témata. Po osmi letech se ale nemůžete vyhnout tomu, abyste neupadal do rutiny a musíte se snažit o to udržet si určitou míru tvořivosti," uvedl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám