Hlavní obsah

Soc. dem. se obává chomoutu čtyřkoalice

Novinky, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Může mít Česká republika po Mikuláši novou vládu, jak to minulý týden slíbil premiér a šéf ODS Mirek Topolánek prezidentovi? Po čtvrtečním oprášení čtyřkoalice ODS, ČSSD, lidovců a zelených se zdá, že dohoda se opět komplikuje. Příští dny podle všeho budou hrou nervů o to, kdo více ustoupí ze svých pozic.

Článek

Ke staronovému řešení má výhrady sice jen soc. dem., ale bez jejích hlasů vláda vzniknout nemůže. Podle prvních kuloárových informací je pravděpodobné, že soc. dem. včera navržený model odmítne a pokusí se přijít s vlastním návrhem. Může být rovněž na bázi čtyř stran, ale na delší časové období, do roku 2009.

Politici soc. dem. podle prvních reakcí považují čtyřkoalici na rok a půl za velmi nevýhodnou, a to proto, že ve vládě by byli vždy blokem ODS, KDU-ČSL a SZ přehlasováni a ve Sněmovně by pak byli na základě koaliční smlouvy nuceni hlasovat pro vládní návrhy. Proto se dá předpokládat, že příští týden přijdou se svým návrhem, který sice bude čtyřkoaliční, ale na delší dobu, čímž se pokusí vyšachovat ze hry zelené. Právě oni považují volby v létě 2008 za nejzazší termín, a proto by pravděpodobně z takového projektu vycouvali.

Z tábora ODS pak zaznívají spekulace, podle kterých na to může kývnout i Topolánek. Toho s Paroubkem totiž spojuje jedna věc: oba se obávají třetího pokusu při sestavování vlády, který by přišel automaticky na řadu po nevyslovení důvěry již druhé Topolánkovy vlády.

Ačkoli je cesta tří pokusů nejrychlejší cestou k předčasným volbám, oba politici ji zatím nechtějí riskovat, neboť může jít o nekontrolovatelný proces, který se nebude řídit stranickými usneseními, ale jen a jen osobními pohnutkami byť jen několika poslanců, kteří nebudou ochotni urychlit cestu k předčasným volbám a třetí vládu podpoří.

Hra vabank

Zatímco Topolánek a část ODS se obává, že při případném třetím pokusu, který by byl pravděpodobně v režii soc. dem., zradí někteří lidovci a vláda získá důvěru, Paroubek si není jist, zda by jeho případný třetí pokus byl úspěšný. A pokud ne, zda by se tím výrazně neoslabila jeho pozice před březnovým stranickým sjezdem.

"Bude to hra vabank," popsal taktiku klíčových politických hráčů v příštích dnech jeden z politiků.

Reklama

Výběr článků

Načítám