Hlavní obsah

Šéfem armády bude od března Picek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Náčelníkem generálního štábu Armády ČR se od března roku 2007 stane Vlastimil Picek. Rozhodla o tom vláda na středečním zasedání. Picek nyní působí jako náčelník Vojenské kanceláře prezidenta republiky. Návrh na jmenování nyní posoudí prezident Václav Klaus.

Článek

"Domnívám se, že generálporučík Vlastimil Picek bude tím nejlepším mužem na tomto místě. Očekáváme od něj ukončení transformačních kroků, a to především v oblasti řízení ministerstva a generálního štábu," uvedl ministr obrany Jiří Šedivý, který také ocenil práci současného šéfa armády. "Armádní generál Štefka udělal za poslední čtyři roky obrovský kus práce, pod jeho velením se uskutečnila velice úspěšně profesionalizace," uvedl.

Současnému náčelníku Pavlu Štefkovi končí funkční období v březnu příštího roku. Dvaapadesátiletý Štefka nastoupil do vedení generálního štábu v prosinci 2002. V jeho čele tehdy vystřídal Jiřího Šedivého.

Funkční období mělo Štefkovi skončit letos. Bylo mu o půl roku prodlouženo, aby mohl dokončit jednu fázi reformy armády.

Sídlo Rádia Svobodná Evropa by se mohlo stát částí muzea

Vláda ve středu také schválila bezplatný převod budovy bývalého Federálního shromáždění u Václavského náměstí z ministerstva financí (MF) na ministerstvo kultury. Budova, ve které nyní sídlí Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda, by měla sloužit nejprve jako depozitář Národního muzea, pak by se z ní podle ministra kultury Martina Štěpánka mohla stát moderní součást muzea.

Vláda rozhodla o přehodnocení státního programu na úspory energie a využití obnovitelných zdrojů. Budou to mít za úkol ministerstvo průmyslu a obchodu a ministerstvo životního prostředí a to do května příštího roku. "Je to program, který jsme zdědili a chceme ho vyhodnotit tak, aby po květnu příštího roku bylo jasné, jakým způsobem budeme pokračovat," uvedl premiér Mirek Topolánek. Cílem programu, který vznikl ještě před vstupem České republiky do Evropské unie, je podpora lepšího využití energie a snížení podílu fosilních paliv ve spotřebě.

Kabinet chce také posílit obsazení soudů  a to především tam, kde se projednávání případů nejvíce protahuje. Ministři poslali seznam dalších 13 posil české justice prezidentovi Václavu Klausovi, ten v pondělí jmenuje 29 nových soudců.

Minsitři odložili rozhodnutí o tom, jestli budou od roku 2007 Bulhaři a Rumuni v Česku potřebovat pracovní povolení.

Kdo je Vlastimil Picek:

Generálporučík Vlastimil Picek (50) je od května 2003 náčelníkem Vojenské kanceláře prezidenta republiky. Vystudoval vojenskou akademii v Brně, později působil v generálním štábu Armády ČR jako náčelník sekce velení a řízení a od roku 1994 jako náčelník spojovacího vojska velitelství letectva a protivzdušné obrany. Je ženatý a má dva syny.

Vláda dále vzala na vědomí návrh MF zvýšit počet elektronicky podaných daňových přiznání. MF plánuje zavést povinnost přiznávat daně elektronickou cestou především pro větší podniky například s ročním obratem nad 300 milionů korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám