Hlavní obsah

Starostům za ODS se nelíbí výzva kongresu nemluvit s komunisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Výzva víkendového kongresu ODS, aby nikde na radnicích neseděli v radách občanští demokraté společně se zastupiteli za KSČM, podporovaný hrozbou odebráni licence místním sdružením v případě neuposlechnutí, nečekaně rychle narazila na odpor v obcích, kterých se antikomunistická direktiva kongresu přímo týká.

Článek

"Vizáží ODS musí být především respektování zákonů. Zákon o obcí hovoří jasně a to, že člen zastupitelstva obce vykonává svůj mandát osobně a v souladu se svým slibem a není přitom vázán žádnými příkazy," reagoval v úterý pro Právu starosta Chrastavy Michael Canov (ODS).

V Chrastavě ve volbách zvítězilo SNK Pro změnu v Chrastavě, které získalo v 19členném zastupitelstvu 8 křesel, v pětičlenné radě města působí dva zástupci ODS a po jednom z ČSSD, KSČM a SNK.

Stejná situace je i ve Frýdlantu, kde rovněž zasedla v radě města zastupitelka zvolená za KSČM. "Je v radě už osm let a my jsme ji tam nezvolili," uvedl pro Právo dlouholetý starosta Frýdlantu Jindřich Wurm (ODS). Sám za sebe, jak řekl Právu, je ale ochoten z radnice proto odejít. Ve Frýdlantu volby vyhrála ODS, která má v 21členném zastupitelstvu 6 mandátů a v sedmičlenné radě města mají ODS a SNK po dvou zástupcích, SOS pro Frýdlant, KSČM a ČSSD po jednom.

Už v pondělí vyzvala oblastní rada ODS v Liberci chrastavské a frýdlantské občanské demokraty, aby situaci vyřešili.

"Na co si to hrají? Považuji to za pokrytectví, protože i členové zvolení za ODS do Poslanecké sněmovny v ní sedí, ačkoli je jejím místopředsedou Vojtěch Filip z KSČM, který byl v tajné volbě zvolen 101 hlasy a neměl žádného protikandidáta. Také prezident Klaus byl zvolen díky hlasům KSČM," reagoval chrastavský starosta.

Podpořil je i hejtman

V naprostém klidu zůstává starosta Nového Bydžova Pavel Louda (ODS), a to i přesto, že v sedmičlenné městské radě sedí kromě čtyř zástupců ODS a dvou členů sdružení Nezávislí také nezávislý za KSČM.

"Je mi s podivem, že by mi někdo hovořil do toho, jak se mám na obci chovat. Zejména když to do této doby nikoho nezajímalo. Neočekávám proto problémy. Naopak, ti pánové by se měli nejprve zamyslet sami nad sebou. Myslím, že dávají dostatečně transparentní příklad, jak se to dělat nemá," řekl starosta Právu. Jeho pozici nepřímo podpořil i hejtman Královéhradeckého kraje a předseda regionálního sdružení ODS Pavel Bradík. "Osobně se domnívám, že je výhradním právem jednotlivých zastupitelstev rozhodnout s kým budou spolupracovat," řekl Bradík.

Starosta Březové Miroslav Bouda (ODS) možná v případě, že vedení občanských demokratů bude důsledně trvat na usnesení z víkendového kongresu, ze strany dokonce odejde.

"Politické špičky si neuvědomují, že tak bude ubývat místních sdružení na vsích a malých obcích. Přitom mohou být rády, že mnozí starostové jsou schopní manažeři. Své mnohaleté členství bych musel přehodnotit, odmítám politizovat malou politiku," uvedl starosta.

Ten na březovské radnici po přesvědčivém vítězství ODS obhájil křeslo starosty a zástupce mu dělá komunista.

V Ústeckém kraji vládne ODS s podporou KSČM například v městské radě v Klášterci nad Ohří na Chomutovsku. Starosta Jan Houška (ODS) se však nedomnívá, že by místní sdružení ODS mělo kvůli tomu přijít o licenci. "Ta spolupráce není politická, ale lidská. A byla nezbytná, abychom mohli vytvořit vedení města, schopné pracovat. Navíc jsme nepodepsali žádnou dohodu, takže bychom svůj postup měli obhájit," řekl Právu Houška.

Naopak v Hranicích na Přerovsku si zastupitelé volbu rady zopakují, neboť ODS vypověděla svým koaličním partnerům dohodu poté, kdy při tajné volbě radních dali městští zastupitelé místo občanskému demokratovi nečekaně přednost zástupci KSČM, která je v opozici.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám