Hlavní obsah

Podle ministra Pospíšila stát asi prohraje soud o regulované nájemné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil v neděli pochyboval o šancích státu vyhrát soud s majiteli domů, kteří se obrátili na soud ve Štrasburku a požadují 60 miliard korun. Předseda ČSSD Jiří Paroubek jeho vyjádření kritizoval jako unáhlená a neodpovědná.

Článek

"Ministr spravedlnosti je odpovědný za kvalitní obhajobu ČR, nikoliv za pomoc pro žalobce. Každý občan této země, ať již se jedná o podnikatele, vlastníka nemovitosti, nájemníka v neregulovaném nájemném či mladé rodiče s dětmi, bude v případě neúspěchu ČR v tomto sporu platit i za neuvážená slova pana ministra Pospíšila," uvedl ve svém vyjádření Paroubek.

Nízký zájem je podle TV Nova důsledkem toho, že podle právních expertů má stát téměř nulovou šanci na výhru. Podle Pospíšila je šance na výhru státu nízká i proto, že podobný spor ve Štrasburku již vyhrála majitelka domu z Polska. A štrasburský soud postupuje precedentně, dodal Pospíšil.

Stát vyhlásil vůbec poprvé výběrové řízení na právní zastupování. Do soutěže se přihlásili pouze dva zájemci, a to JUDr. Petr Toman a advokátní kancelář Havel Holásek, uvedla televize Nova v dnešních televizních novinách. Získat mohou odměnu ve výši 45 miliónů korun.

V případě prohry státu bude mít vybraná advokátní kancelář za úkol minimalizovat škodu, tedy dosáhnout toho, aby odškodnění majitelů domů bylo co nejnižší.

Čeští majitelé domů podali do Štrasburku podle odhadu Občanského sdružení majitelů domů zhruba 4000 stížností na regulaci nájemného. Soudní řízení by mělo být zahájeno příští měsíc a podle odborníků bude trvat až čtyři roky.

Paroubek současně zmínil, že na vině situace je ODS, protože neřešila otázku regulovaného nájemného.

Reklama

Výběr článků

Načítám