Hlavní obsah

Vondra: Zrušení víz pro Čechy do USA je možné do dvou let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr zahraničí Alexandr Vondra (ODS) v pořadu České televize Otázky Václava Moravce řekl, že dosáhnout zrušení víz, které potřebují čeští občané při cestě do USA, je možné do dvou let. Podle šéfa české diplomacie je ale nezbytné, aby na tomto problému pracovaly středoevropské země společně a "tlačily" na americký Kongres.

Článek

"Rýsuje se tu možnost udělat v tom dvouletém období, které nás teď čeká, určitý průlom," řekl Vondra. Reagoval tak na fakt, že v USA dosud opoziční Demokratická strana porazila ve volbách republikány prezidenta George Bushe, kteří nyní ztratili kontrolu nad parlamentem. [celá zpráva]

Šéf české diplomacie již dříve uvedl, že vítězství demokratů v amerických volbách by mohlo pomoci českému úsilí o zrušení víz a že očekává, že demokraté, kteří ovládli obě komory Kongresu, budou k této problematice přistupovat vstřícněji než dosud. Vízová povinnost záleží na tom, zda Kongres upraví zákon, podle něhož se určují země, s nimiž mají Spojené státy bezvízový styk.

Starší členové EU vízum nepotřebují

Vondra se brzy sejde s novým americkým velvyslancem Richardem Graberem, aby posoudili spolupráci českých a amerických expertů, kteří se vízovou povinností zabývají. Česká republika zatím marně přesvědčuje Američany, aby víza zrušili. Zkusila to i přes Evropskou unii, která má společnou vízovou politiku. Avšak ani to nepřineslo zatím úspěch. Praze se nelíbí, že "staří" členové EU vízum do Ameriky mít nemusí, zatímco většina nových členů vízovou povinnost má. Američané pro turistické cesty do Česka vízum nepotřebují.

USA argumentují tím, že Česko zatím nesplňuje limit zamítnutých žádostí o vízum. Konzulární úředníci odmítají více než tři procenta žádostí, což je daný limit. "Domnívám se, že je ten zákon nějakým způsobem změnit. Udělat něco s tou hranicí tří procent neudělených žádostí," řekl v ČT Vondra.

Reklama

Související články

Podle Paroubka jsou víza do USA podivná

Za podivnou označil vízovou politiku Spojených států vůči České republice premiér Jiří Paroubek ve středu po zasedání vlády. Kabinet se podle něj shodl na tom,...

Výběr článků

Načítám