Hlavní obsah

Klaus se necítí tak starý, aby nemohl podruhé kandidovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus v diskusním pořadu TV Prima Nedělní partie, řekl, že neexistuje důvod, pro který by neměl v roce 2008 podruhé kandidovat na prezidenta. Vyloučil však, že by současná jednání o vládě ovlivňoval s cílem dosáhnout znovuzvolení a odmítl, že by nadržoval ODS.

Článek

Zájem kandidovat však přímo neohlásil, řekl jen: "Nemám pocit, že bych tolik zestárl, zešedivěl a ztrouchnivěl, že bych měl jít pěstovat kytičky. Není ale čas na vyhlašování kandidatury." Podle něj je důležité vyřešit povolební krizi: "Tratíme absolutně všichni na těch pěti a půl měsících. Pro mě je priorita toto vyřešit, " řekl Klaus a dodal: "Dohoda prostě být musí, buď dohoda o vládnutí nebo o nevládnutí, tedy o rychlém dovedení země k předčasným volbám."

Odmítl, že by nadržoval při jednáních ODS. "Jestli je někdo rozladěný, tak rozladěnost někoho, že moc nadržuji je menší, než že málo nadržuji. Myslím, že daleko největší kritika se vůči mě rozvíjí uvnitř ODS, (je větší) než v jakékoli jiné straně." Podle Klause předseda ČSSD Jiří Paroubek nikdy nedal najevo, že Klaus při jednáních někomu nadržoval.

"Nejsem demiurgem povolební situace, nemáme prezidentský systém. Myslím, že role prezidenta je taková, jaká má být," řekl Klaus.

Jmenování Topolánka vychází ze situace

Klaus obhajoval, proč jmenoval podruhé Topolánka, i když ten tím byl trochu zaskočen: "ODS mi zcela jednoznačně přímo i nepřímo sdělovala, že nikdo jiný nepřipadá v úvahu, aby s tím Hrad nezahrával. Byl jsem trošku překvapen, když pan předseda byl trošku překvapen. Rozumím, že má kongres, a vyhovovalo by mu, kdyby se mohl zabývat vnitrostranickými otázkami."

Podle něj volba ODS byla logická, protože strana vyhrála poslanecké volby a uspěla i v senátních volbách. Zdůraznil také, že nikde není psáno, že do druhého pokusu má jmenovat šéfa druhé nejsilnější strany." Každého, kdo to říká, bych moc prosil, aby to nekončilo tečkou a dodal, že třetí pokus by měl patřit třetímu - to by pak vládu sestavoval Vojtěch Filip (předseda KSČM)."

Postupné kroky

Klaus se však pokouší situaci řešit a podle svých slov se mu to do jisté míry i podařilo. "Prvním krokem bylo odblokovat Poslaneckou sněmovnu. To trvalo dva a půl měsíce. Nechci si připisovat zásluhy, ale toto si připisuji k dobru." Právě jemu se podařilo přijít s dočasným řešením, kdy byl do čela zvolen sociální demokrat Miloslav Vlček. [celá zpráva]

Stejnou metodu chtěl uplatnit i při jednáních o vládě. Klaus nastínil svou ideu: "Když se nemůžete dohodnout na dlouhodobém vše lámajícím řešením, pojďme se dohodnout na dočasném řešení. To mělo několik parametrů - sestavení vlády, délka fungování vlády,  programové ambice..."

Jeho pokus zapeklitou situaci řešit pak však selhal, když jej odmítla ČSSD. To změnilo prezidentův pohled na politiky. "Politici dostali opravdu špatně rozdané karty, co se stalo, se stane jednou za desetiletí či staletí. Politici zrovna snadnou úlohu neměli. Já jsem je dlouho bral v ochranu, dlouho jsem trpělivě vyjednával, ale po schůzce 3. listopadu  pro měl přišel bod obratu. Teď už je hájím trošičku méně," uvedl prezident, jemuž vadilo, že mu Paroubek své rozhodnutí vzkázal přes média.

Paroubka by jmenoval

Přesto by mu nedělalo problémy ho v případě třetího pokusu pověřit sestavením vlády. Když mi přinese předseda Sněmovny jméno Paroubek, prezident nevyvolá puč, nepoužije tanky, přirozeně ho přijme. 

Předčasné volby však nevidí jako optimální řešení. Podle něj by průlom do politického uspořádání zřejmě nepřinesly, i když by určitě odstranily dnešní pat, výsledek by ale byl i tak zřejmě těsný a opět by se jednalo, protože pokud nemá některá ze stran 51 procent, je nutné utvořit koalici.

Anketa

Měl by Václav Klaus podruhé kandidovat na prezidenta?
Ano
56,9 %
Ne
43,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10841 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám