Hlavní obsah

Klaus opět jmenoval Topolánka premiérem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus podruhé během dvou měsíců jmenoval ve středu odpoledne předsedu ODS Mirka Topolánka premiérem. Ten nyní sestaví novou vládu.

Článek

Klaus popřál Topolánkovi, aby při druhém pokusu o získání důvěry Sněmovny měl úspěch. "Já vím, že jsme ve složité situaci, ale i v této složité situaci je třeba udělat krok vpřed," řekl prezident. Zároveň se zmínil o nedávných senátních a komunálních volbách. Vítězství ODS bylo podle něj signálem veřejnosti, který nelze ignorovat.

"Já doufám a věřím, že se z prvního pokusu všichni poučili. Věřím, že se poučil i pan předseda vlády, a proto věřím, že v této fázi více než pět měsíců od voleb převáží zájmy celku, tedy České republiky, nad všemi dalšími zájmy, které sice respektuji, nicméně jsme přesvědčen o tom, že by neměly dominovat," dodal prezident.

"Většina předsedů vlád potřebuje ke svému druhému jmenování nejméně čtyři roky, už to, že jsem podruhé jmenován během tří měsíců, svědčí o tom, že situace u nás není úplně normální. Přesto míním k tomu druhému pokusu přistoupit stejně zodpovědně jako k tomu prvnímu a za vyjádření důvěry děkuji," řekl Topolánek bezprostředně po svém jmenování.

ODS už zahájila jednání o vládě

ODS začala jednat o podobě nového kabinetu již v úterý. Ve středu by se mohli občanští demokraté mohli setkat oficiálně s ČSSD.

Klaus nabídnul Topolánkovi druhý pokus nečekaně den před setkáním s předsedy všech parlamentních stran. [celá zpráva] Vedlo ho k tomu odmítnutí ze strany předsedy ČSSD Jiřího Paroubka prezidentova návrhu na vytvoření vlády, která by se zakládala na široké podpoře politických stran.

Přijmout nominaci doporučilo Topolánkovi jak grémium, tak výkonná rada ODS. Rada také ustavila nový vyjednávací tým, kterého se kromě Topolánka účastní i předseda poslanců ODS Petr Tluchoř a první místopředseda strany Petr Nečas. Topolánek uvedl, že druhý pokus o sestavení vlády pokládá za zcela novou politickou situaci, která kromě poskytuje možnost využít i nové varianty.

Dvojjediný Topolánek

  • Mirek Topolánek se ujal sestavování další vlády, ocitl se tak ve schizofrenní situaci. Okamžikem jmenování za jeho jménem zmizelo "v demisi" a jeho hlavním úkolem se stalo hledání nového kabinetu.
  • Mezitím ale musí plnit své původní poslání, totiž řídit tým, jehož všem členům stále označení "v demisi" náleží. V jedné roli tedy je Topolánek premiérem bez vlády a v druhé - už vlastně není. Anebo je?
  • Vláda bez svého šéfa v této zemi podle ústavy být nemůže. Země bez vlády také být nemůže. Takže bude mít Topolánek docela honičku. A za jeden plat. Ještě štěstí, že ministři, které musí řídit, patří k jeho krevní skupině. A pošlapou jako hodinky i tehdy, kdyby právě jim nabídku na pokračování ve funkci nedal.
  • I když, jak řekl lidovecký předseda Jan Kasal, pokud bude premiér-šéf občanských demokratů opravdu spěchat k předčasným volbám, pak by se k nim nejrychleji a hlavně nejlevněji dostal, kdyby jmenoval vládu stejnou jako napoprvé.

Anketa

Sestaví podle vás Mirek Topolánek na druhý pokus vládu, která získá důvěru Sněmovny?
Ano
24,5 %
Ne
75,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 13702 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Klaus rozhodl, Topolánek má druhý pokus

Prezident Václav Klaus i podruhé pověří sestavením vlády šéfa ODS Mirka Topolánka. V pondělí řekl, že kvůli postoji ČSSD rezignoval na hledání jiného řešení...

Výběr článků

Načítám