Hlavní obsah

Poslanci se přeli o vznik Ústavu paměti národa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vášnivou debatu o smysl vzniku Ústavu paměti národa zažila v úterý Poslanecká sněmovna. Zástupci levicových stran se snažili obhájit, že instituce, která by zkoumala a zpřístupňovala dokumenty z dob komunismu, je zbytečná. ODS, KDU-ČSL a SZ návrh podpořily. V prvním čtení nakonec prošel o jeden hlas.

Článek

"Jsme již 17 let od pádu komunistického režimu a nedá se říci, že bychom se zcela nebo alespoň z velké části vyrovnali s touto naší neblahou minulostí," uvedl senátor Jiří Liška (ODS), který ve Sněmovně senátní návrh obhajoval.

Ústav by měl například na starosti i seznamy spolupracovníků Státní bezpečnosti (StB).

Poslanec ČSSD Lubomír Zaorálek tvrdil, že podobné zkoumání minulosti nevede k tomu, že se zjistí pravda, ale jen k dezinformacím. Levicoví poslanci také argumentovali tím, že vznik úřadu by byl nákladný.

S emotivním projevem vystoupil bývalý předseda KSČM Miroslav Grebeníček. "S jistotou říkám, že tento pokus znásilnit historickou vědu a vlámat se do ní ohrožuje nejen dobré jméno kvalifikovaných poctivě bádajících historiků, tento pokus ohrožuje i věrohodnost České republiky jako právního státu," uvedl v projevu. Dějiny v období komunismu nebyly podle něj jen dějinami porušování práv a aktů státního násilí. Vadí mu, že ústav by zkoumal jen tuto oblast.

Poslanci nyní zákon projednají ve výborech a definitivně o něm rozhodnou až příští rok.

Podobné instituce existují v Německu, Polsku nebo na Slovensku. V Česku roli dříve plnil Úřad pro dokumentaci a vyšetřování zločinů komunismu, který se ale později začlenil pod ministerstvo vnitra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám