Hlavní obsah

Bursík a Kasal se shodli na podpoře zákona o rozpuštění Sněmovny

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

KDU-ČSL a Strana zelených se shodly na podpoře novely ústavního zákona o samorozpuštění Sněmovny. Po schůzce s úřadujícím předsedou KDU-ČSL Janem Kasalem to Novinkám řekl předseda Strany zelených Martin Bursík.

Článek

"Požádali jsme KDU-ČSL o podporu novely ústavního zákona o samorozpuštění Sněmovny a také o to, aby ji spolu s námi a ODS předložili. Na oba dotazy jsme obdrželi kladnou odpověď," uvedl Bursík.

Jedním z témat diskuze byla také případná aplikace novely zákona. Podle Bursíka by lidovci možná byli i pro předčasné volby. "V situaci, kdy by Sněmovna hlasovala o samorozpuštění, pan Kasal nevyloučil podporu předčasných voleb," dodal šéf zelených.

Oba předsedové se ale neshodli na podobě nové vlády. Zatímco zelení si přejí předčasné volby nebo vládu odborníků, lidovci prosazují duhovou koalici všech parlamentních stran kromě komunistů. "Lidovci přemýšlejí na půdorysu velké koalice, to my přijmout nemůžeme," řekl Bursík.

Na pátek svolal prezident Václav Klaus na Hrad předsedy všech parlamentních stran. Zelení přinesou Klausovi svůj návrh na změnu Ústavy, pro který získali podporu ODS, KDU-ČSL a KSČM. "Na Hrad jdeme spíše poslouchat. Chceme zjistit, k jakému řešení se prezident kloní," dodal Bursík.

Reklama

Související témata:

Související články

Topolánek mluvil s Bursíkem o nové vládě

V pondělí začalo další kolo jednání politických stran o podobě nové vlády. Jako první se premiér a předseda ODS Mirek Topolánek setkal v Kramářově vile...

Výběr článků

Načítám