Hlavní obsah

ČSSD návrh na rozpuštění Sněmovny nepodpoří

Právo, Novinky, znk,trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

ČSSD nepodpoří návrh novely ústavního zákona na samorozpuštění Sněmovny. Uvedl to místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Podle předsedy Strany zelených Martina Bursíka usiluje sociální demokracie o to, aby mohla ve třetím pokuse sestavit novou vládu. Bursík to řekl po setkání se šéfem sociálních demokratů Jiřím Paroubkem. Předseda ČSSD se večer sešel i s úřadujícícm předsedou lidovců Janem Kasalem.

Článek

Bursík se s Paroubkem sešel ve 14 hodin v hotelu Intercontinental. Předseda Strany zelených (SZ) přinesl Paroubkovi návrh novely ústavního zákona, která by umožnila rychleji dospět k předčasným volbám.

"ČSSD na náš návrh nereagovala, řekli jen, že o tom budou diskutovat. Z diskuze se ale dá vyčíst, že náš návrh nepodpoří," řekl Novinkám Bursík. Jeho slova vzápětí potvrdil Sobotka. "Grémium ČSSD se dnes postavilo proti návrhu ústavního zákona na samorozpuštění Sněmovny. ČSSD uvažuje o předčasných volbách až po třetím pokusu o sestavení vlády," uvedl.

Politici tento týden věnují vzájemným jednáním. Pět měsíců po volbách se se všemi stranami schází představitelé ODS, ČSSD a také prezident.

ČSSD si předčasné volby nepřeje

Paroubek potvrdil, že ČSSD si nepřeje předčasné volby. "Pokud někdo bude tvrdošíjně trvat na předčasných volbách, tak nás žene do vlastního pokusu o sestavení vlády," řekl Paroubek.

Paroubkovi jde o možnost vytvořit vládu ve třetím pokusu i podle předsedy zelených. "Opakovali nám, že jediným řešením politické situace je třetí pokus pro ČSSD," dodal Bursík.

Bursík uvedl, že celá diskuze proběhla na pozadí vyjádření KDU-ČSL. Úřadující předseda lidovců Jan Kasal ráno uvedl, že pro lidovce je nepřijatelná varianta vlády, která by se opírala o hlasy komunistů, a proto jsou pro řešení, kterého se bude účastnit ČSSD.

"Má to asi být forma antikomunismu, ale něco v ní chybí. My navíc navrhujeme sestavení vlády odborníků, která by jako taková mohla vzniknout i za podpory komunistů," dodal Bursík. 

Paroubek se ale k duhové koalici ČSSD, ODS a KDU-ČSL postavil kriticky. "K předčasným volbám je možné se dostat po druhém a třetím pokusu. Do té doby bychom měli najít řešení. Nějaká duhová koalice za účasti všech, tak to si těžko umíme představit," řekl Paroubek.

Kasal: Všichni musí ustoupit

Večer se s Paroubkem sešel i úřadující předseda křesťanských demokratů Jan Kasal. Po schůzce řekl, že všechny strany budou muset ustoupit ze svých nároků, jinak se na řešení stávající situace nedohodnou.

"Naše schůzka neměla ambici, abychom si na něco plácli, to určitě ne. Ale vracíme se do svých grémií obohaceni o názory druhé strany," řekl Kasal.

Prezident Bursíka na Hrad nepozval

Prezident Klaus si na čtvrtek k sobě pozval předsedy KSČM a ČSSD, ve středu jednal s lidovci a ODS. Zelené ale na Hrad nepovolal.

"Prezident asi vyjednává jiný model než premiér Topolánek, který se snaží najít dohodu o předčasných volbách a překlenovací vládě," poznamenal Bursík.

SZ bude nadále hledat podporu pro změnu Ústavy. Sejde se ve čtvrtek s lidovci a pravděpodobně v pátek s komunisty.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám