Hlavní obsah

Žena z Budějovic zachraňuje zraněné holuby, ale také snižuje jejich počet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Marcela Kassai z Českých Budějovic vystudovala klinickou psychologii a učí jazyky. Lidé na jihu Čech ji však znají především jako iniciátorku projektu tamního městského holubníku. Tyto ptáky rovněž zachraňuje, když jsou nemocní nebo zranění.

Marcela Kassai v holubníku v Žižkových kasárnáchVideo: Pavel Orholz, Novinky

 
Článek

Zkrátka jí vadí, že zvířata trpí. „Když jdu ulicemi města, v podstatě neustále se dívám, zda někde neuvidím zraněného holuba,“ vyprávěla Novinkám Marcela Kassai.

Zraněné holuby pak odchytí, v případě potřeby vezme k veterináři a následně je léčí. Zachraňování zvířat obecně ji provázelo od dětství. „Ale holubi mě trápili nejvíc, protože ta jejich situace ve městech je opravdu neutěšená. Vlastně už od malička jsem brala domů zraněné holuby, jen mě s nimi táta vždycky vyhodil. Teď si to vynahrazuji,“ zmínila žena.

Vysvětlila, že holuby v akutních stavech má doma. „To když potřebují antibiotika a léčbu. Pro holuby, kteří by venku nepřežili, stavíme voliéru,“ ujistila Marcela Kassai.

Město je pro tyto ptáky plné nástrah. „Často mají zamotané provázky nebo vlasy v pařátech. Ty je pak zaškrtí a způsobují velkou bolest až upadnutí prstů. Dalším problémem jsou zlomeniny křídel i nohou například po srážkách s auty,“ upozornila Marcela Kassai.

Mláďata sokolů budou v Praze lovit přemnožené holuby. Natočili jsme je v místě tréninku

Domácí

Setkává se samozřejmě i s názorem, že holuby by nikdo zachraňovat neměl. Lidé je často berou jako škůdce. „Na druhou stranu je celá řada lidí, kteří s nimi soucítí a jsou stejně jako já přesvědčení, že by trpět rozhodně neměli.“

Cílem je populaci holubů ve městech snižovat

Zachránila už desítky holubů, ale upozorňuje, že plošná záchrana těchto invazivních ptáků by byla nesmyslná. Ke snížení počtu holubů slouží městský holubník, který je díky projektu Marcely Kassai v českobudějovických Žižkových kasárnách od loňského roku. Marcela Kassai uspěla přes participativní rozpočet města.

Foto: Pavel Orholz, Novinky

Marcela Kassai v městském holubníku v Českých Budějovicích

„Cílem je v podstatě uklidit tyto ptáky z ulic, protože hodně času tráví právě v holubníku. Dalším důvodem je redukce holubů ve městě, tady jim měníme vajíčka za umělá. Navíc zde jsou i pod veterinární kontrolou,“ vypočítávala výhody projektu Marcela Kassai.

Informace čerpala především v Německu, kde pracovala pro firmu Mercedes-Benz. Tam už holubníky fungují desítky let. České Budějovice byly díky ní mezi prvními českými městy, kde byl tento projekt uskutečněn. Nyní se přidávají i další města.

„Udělala jsem si speciální kurz na brněnské univerzitě a chodím o holubech a městských holubnících přednášet i do škol. Také buduji a jsem garantkou podobných projektů holubníků i v dalších jihočeských městech,“ doplnila žena, která se nyní živí především výukou angličtiny, němčiny, španělštiny a ruštiny.

Když prochází ulicemi Českých Budějovic, často ji doprovází i její německý ovčák a také má čivavy zachráněné z množíren.

Pomoc holubům je její životní poslání

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám