Hlavní obsah

Pomoc holubům je její životní poslání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sbírka na vybudování záchranné stanice pro holuby slaví úspěch, peníze se podařilo vybrat ještě než skončila, hlásí nadšeně Kateřina Brabencová ze spolku Holub v nouzi. Areál, kde ošetřovatelka pomůže zraněným nebo handicapovaným opeřencům, vyroste v Bohnicích poblíž hřbitova bláznů, kde se pohřbívali chovanci psychiatrické léčebny.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Holubi Kateřině přirostli k srdci, když pracovala na záchranné stanici pro volně žijící živočichy v Jinonicích. Ročně jich tudy prošlo na sedm stovek.

„Trápilo mě, co se s nimi děje, když se vracejí zpátky na ulici. Holub domácí nežije v přírodě jako holub hřivnáč. Je to zdivočelé domácí zvíře, které většina městských částí likviduje,“ vyprávěla Právu.

Kvůli svému původu holub oficiálně pod záchranné stanice pro volně žijící živočichy nespadá, útulky pro domácí zvířata nejsou na péči o ně přizpůsobeny. „Takže jsem chtěla vytvořit něco, co bude přímo pro ně,“ vysvětluje mladá žena, podle níž je holub asi nejvíc nepochopený tvor planety a pomoc je více než nezbytná.

Určitě se setkávám i s negativními reakcemi, s tím se počítá, že ne každému se ten nápad líbí
Kateřina Brabencová

To, že ne každý na ně hledí s nadšením jako ona, si dobře uvědomuje. „Určitě se setkávám i s negativními reakcemi, s tím se počítá, že ne každému se ten nápad líbí. Ale podpora lidí, kteří chtějí pomoct, je větší. „I holub je živý tvor a pomoc si zaslouží,“ říká prostě.

Pozemky pro holubí dům v Praze 8 nabízejí asi 1000 m2. Kateřina pro začátek plánuje čtyři velké voliéry s nezbytným zázemím. Součástí stanice bude i holubník, na který dostala grant. Pojme kolem stovky jedinců a ukáže, jak takové zařízení funguje.

Foto: Foto Archiv Kateřiny Brabencové

Kateřina plánuje záchrannou stanici pro holuby.

„Holubník poslouží k redukci holubí populace humánním způsobem. Díky tomu, že nebudou vypuštěni zpět do nekontrolovatelného chovu městského prostředí a jejich vejce budeme měnit za umělá, se eliminuje výskyt na některých nežádoucích místech, jako jsou památky, římsy a parapety,“ vysvětluje.

Plzeňští zvířecí záchranáři hledají azyl pro partu labutích sirotků

Koktejl

Nemá v plánu holuby cíleně množit. Zraněným jedincům poskytne potřebnou veterinární péči, osiřelá mláďata zůstanou v holubníku. Ve městě na ptáky číhají různá nebezpečenství. Nejčastěji se k ní dostávají pacienti s polámanými křídly. „Asi po srážce s autem, překážkou, predátorem. Dost často mláďata čapne pes,“ popisuje.

V rukách jí končí i mláďata vypadlá z hnízda. Problémy působí šňůrky zamotané na nohách. „Jak chodí po zemi, zamotají se do ledasčeho,“ říká holubí záchranářka, která zatím ptačí marody ochraňuje u sebe doma. „Je to mé životní poslání,“ usmívá se.

Reklama

Výběr článků

Načítám