Hlavní obsah

Žvýkačky pomáhají s uzdravením po operaci střev

LONDÝN

"Dobrý den, tři balíčky žvýkaček na předpis," s takovou brzy možná budou chodit do lékáren pacienti po operaci střev. Podle jedné britské nemocnice totiž žvýkání umělé pryskyřice urychluje rekonvalescenci po operaci této části trávicího traktu. A je docela možné, že se žvýkačky skutečně budou podobným pacientům předepisovat.

Foto: Profimedia.cz

Žvýkání podporuje vylučování hormonů, které napomáhají hojení střev.

Článek

Podle Britů může žvýkání urychlit zotavení až o dva dny. Levná metoda by tak mohla ušetřit ohromné výdaje za pobyt v nemocnici. Žvýkat přitom stačí půl hodiny ráno, odpoledne a večer. Během procesu se do těla vylučuje množství žaludečních hormonů, které podporují hojení střev.

Vrchní sestra Harreit Wrightová provedla šestiměsíční studii se sedmašedesáti pacienty po operaci střev v nemocnici v Dorchesteru.

"Pacienti, kterým byla dopřána běžná péče, šli domů asi čtyři až pět dní po operaci. Ale ti, kteří žvýkali žvýkačky, šli domů v průměru o den a půl dříve… My to teď doporučujeme pacientům po operaci, aby se jim střeva hojila rychleji. Doufejme, že se to dostane brzy do běžné praxe,“ uvedla Wrightová pro britský deník The Sun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám