Hlavní obsah

Pití džusů a ovocných koncentrátů poškozuje zuby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Časté pití neředěných ovocných džusů a koncentrátů vede k výraznému poškozování zubů. Podle britských vědců jsou totiž ovocné nápoje bohaté na kyseliny a cukry, které narušují sklovinu a podporují zhoubné bakterie působící kazy.

Článek

V Británii jsou nyní velmi oblébené tzv. smoothies – mixované koncentráty ovocné dřeně, které jsou vyrobeny zahuštěním kyselin a cukrů. Při časté konzumaci tak mohou poškozovat zuby. Podobně neblahé účinky může mít častá konzumace ovocných džusů, kterou navíc nedoporučují ani odborníci na výživu.

Britští zubaři doporučují před pitím džusů zuby vyčistit pastou s fluoridem. Je to lepší, než je čistit například po snídani, během níž džus pijeme. Před konzumací jídla totiž fluoridovou pastou sklovinu posílíme, po jídle je naopak již oslabená a čištění kartáčkem ji dále narušuje.

„Jakmile jste snědli svoji snídani, ochranná sklovina na vašich zubech je dočasně po dobu asi jedné hodiny ztenčená,“ uvedl doktor Nigel Carter, šéf Britského ústavu zubní medicíny pro britský deník Telegraph.

Doktor Carter doporučuje čistit zuby před snídaní, a pak asi hodinu po konzumaci jídla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám