Hlavní obsah

Zumba - fitness cvičení, při němž se cítíte jako na párty

Právo, Olina Táborská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hubnout s radostí, zábavou a bez stresu? Tohle že je možné? Ano, je. Alespoň to tvrdí ti, co začali tančit Zumbu. Tahle fitness bomba k nám dorazila z USA, i když vznikla omylem v Kolumbii.

Článek

Vymyslel ji kolumbijský tanečník Alberto Peréz alias Beto, dnes již známý lektor po celém světě, mimo jiné choreograf zpěvačky Shakiry. Jednou, bylo to v roce 1999, přišel na lekci aerobiku a zjistil, že si zapomněl přinést hudbu. Naštěstí měl v autě alespoň své oblíbené latinskoamerické písničky. Začal na ně improvizovat, přidal základní kroky tanců, které má rád, a první lekce Zumby byla tady.

Beto se pak odstěhoval do Spojených států a svůj nový fitness program proslavil i tam. Po pár letech začala Zumba, což v překladu znamená hýbej se jako včela, pronikat i za oceán.

Pálit kalorie zábavným způsobem

Lekce Zumby v sobě spojuje prvky aerobního cvičení a latinskoamerických tanců. Využívá základní kroky salsy, reggaetonu, merengue a cumbie. V pokročilejších hodinách přibudou další prvky – i z břišních tanců či tanga.

„Zumba je vhodná úplně pro každého, nehledě na kondici či věk,“ říká instruktorka Simona Bogrová z Centra Tance. Do svých kurzů, které Centrum Tance pořádá v Brně, Praze i v Plzni, zve lektorka výstižným sloganem: „Pojďte pálit kalorie zábavným způsobem a nechte se pohltit exotickou hudbou!“

Bez rozdílu váhy, věku i kondice

Nejvíc prý Zumba frčí v Brně, kde ji Simona začala vyučovat. „Užívají si ji všichni,“ říká lektorka a pokračuje: „Už jsem měla na hodinách i muže. Všichni jsou nadšeni energií, která se nese celým sálem. Každý si najde svůj oblíbený rytmus, některé písničky musím pouštět znovu.“

Zumba je hlavně velmi efektivní. Posiluje srdce a prospívá zdraví i kondici. Viditelné výsledky jsou díky tomu, že se v časových sekcích střídá rychlá část s pomalou. V této kombinaci dochází ke spalování tuku a tvarování celého těla.

Na hodinách se začíná nejprve s velmi jednoduchými sestavami, které se postupně doplňují o nové prvky, a zvládnout je může, jak uvádí lektorka, opravdu každý i bez tanečních anebo fitness zkušeností. Během lekce propotí účastníci oblečení, ale také spálí až 700 kalorií, a přitom si ani pořádně neuvědomují, že cvičí.

„Nemusíte přemýšlet nad složitými kroky, protože se budete spíš cítit jako na nějaké party. Zumba je úžasná pro mysl, tělo i duši,“ vysvětluje Simona Bogrová.

Reklama

Související témata:

Související články

Vetšině Čechů chybí pravidelný pohyb

Češi se málo pohybují. Kam mohou, tam jezdí auty, a zvláště mladá a střední generace nahrazuje pohyb vysedáváním u počítačů. Až 80 procent lidí bolí občas...

Cvičení snižuje chuť k jídlu

Přestože při cvičení rostou nároky na spotřebu energie, chuť k jídlu naopak klesá. Potvrzuje to řada studií. Lidé holdující povalování na gauči častěji trpí...

Výběr článků

Načítám