Hlavní obsah

Zubaři nechtějí pokladenský systém

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zubaři se ve středu otevřeným dopisem obrátili na poslance, senátory a vládu s tím, že nechtějí zavádět v Česku pokladenský systém, jak je z toho "nepravdivě obviňuje ministerstvo zdravotnictví."

Článek

Pokladenský systém by znamenal, že pacienti by u lékaře platili z ruky do ruky a zdravotní pojišťovna by jim doklad proplatila. V České republice ale zaveden není a znamenal by změnu zákona. Ministryně zdravotnictví Milada Emmerová zubařům, kteří před měsícem přišli s myšlenou vystoupit ze zdravotního pojištění vzkázala, že na tento systém nepřistoupí.

"Nenabádáme zubaře, aby vystoupili ze systému zdravotního pojištění, když ale nebude takový, aby naplňoval i představy poskytovatelů, dá se očekávat, že řada zubařů v něm dále nebude pracovat," prohlásil Pekárek.

Pak by to ale skutečně znamenalo, že by pacient u nich platil z ruky do ruky a nikdo by mu účtenku neproplatil, byť je ze zákona zdravotně pojištěný.

Zubaři v dopise odmítají zasahování státu do jejich podnikání i koncepci zdravotnictví navrženou Emmerovou. Žádají například "racionální zúžení rozsahu stomatologické péče poskytované z veřejného zdravotního pojištění, zrušení návrhu spádových oblastí," atd.

Podle Pekárka nikde v EU není zubní péče hrazena z pojištění v takové šíři jako v České republice. Pokud by si lidé, s výjimkou dětí, v plné výši hradili například výplně, dalo by se ročně ušetřit 1,5 miliardy korun ze zdravotního pojištění a tyto peníze využít např. na onkologickou péči.

Reklama

Související články

Zubařů ubývá, na ošetření budou fronty

Zubních lékařů rychle ubývá. Nabízí se otázka: kdo nás za osm nebo deset let bude léčit? Vždyť už dnes je situace vážná - sehnat dobrého stomatologa je pomalu...

Výběr článků

Načítám