Hlavní obsah

Zpříjemněte si zdlouhavé cestování jednoduchými cviky

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeká vás delší cestování? Pak právě pro vás máme několik tipů na jednoduché cviky, při kterých se uvolníte, ale i protáhnete. Některé z nich zvládnete i vsedě a bez toho, abyste museli opustit kabinu vozu nebo třeba kupé ve vlaku. Pokud budete řídit, budete tak moci využít například chvilku v dopravní zácpě.

Foto: Profimedia.cz

Řidiči často trpí bolestmi bederní páteře.

Článek

Zvlášť pro řidiče a jejich pohybový aparát je dlouhé sezení za volantem náročné, nejčastěji trpí bolestmi krční a bederní páteře.

„Za volantem je člověk nucen držet hlavu předsunutou a zároveň mít horní krční páteř v mírném záklonu. Takové svalové strnutí po dlouhou dobu může ústit v blokádu krční páteře, která způsobuje nepříjemné bolesti hlavy, migrény, hučení v uších nebo pohybující se světélka v zorném poli,“ upozorňuje fyzioterapeutka Iva Bílková z Fyziokliniky.

Za volantem pak pomáhá alespoň střídat polohy pánve, ramen, hlavy a končetin, samozřejmě jen do té míry, jak to dovoluje bezpečnost jízdy.

Zbavte se pomocí jednoduchých cviků bolesti krční páteře

Zdraví

1. Na zbavení se stresu i na obnovení energie jsou ideální dechové techniky

„Posaďte se rovně, zpevněte záda a protáhněte se za hlavou. Zhluboka se nadechněte do břicha, na chvíli zadržte dech, poté pomalu vydechněte. Snažte se vydechovat pomaleji, než se nadechujete, opakujte několikrát po sobě, uklidníte tak své tělo a rozpustíte napětí,“ radí na začátek instruktorka pražských Domů Jógy Věra Vojtěchová.

V dalším kroku zkuste pro změnu páteří trochu rotovat. „Seďte rovně. S nádechem se nakloňte doleva, opřete se pravou rukou o středový panel a protáhněte se ještě víc. To stejné proveďte na druhou stranu, tentokrát se však levou rukou zapřete o panel dveří,“ doporučuje Vojtěchová.

2. Zásuvka vsedě uvolní ztuhlé šíjové svaly a blokády krční páteře

Lze provádět i ve voze. „Posaďte se do vzpřímeného sedu s pažemi volně podél těla. Zvolna táhněte bradu vzad, jako byste ji tlačili do krku, a vytahujte se ke stropu. V maximálním zatlačení brady vzad setrvejte 2-3 vteřiny a volně dýchejte, nezvedejte ramena. Uvolněte a bradu pomalu pouštějte do původní pozice,” doporučuje Iva Bílková.

Ztuhlým ramenům ulevíte protažením tak, že položíte prsty pravé ruky na pravé rameno a prsty levé ruky na levé rameno. Lokty nechte směřovat do stran. Držte ruce na ramenou a otočte lokty k sobě a zase co nejdál od sebe.

3. Nízký výpad k dokonalému protažení při pauze

Každou přestávku využijte i k protažení těla. Jako ideální způsob kompenzace dlouhého sezení, zejména pokud vás bolí po cestách bedra, zkuste nízký výpad.

Pozici můžete dělat jak na zemi, tak zapřít nohu o sedačku auta nebo třeba lavičku na odpočívadle.

Foto: Profimedia.cz

Nízký výpad

„Rozkročíte se, otočíte trup k pravé noze, levá zadní noha jde na špičku. Krčíte přední koleno, dokud se ruce nedotknou země, koleno není před kotníkem, zadní noha zůstává propnutá. Pouštějte boky dolů, kam vám vaše možnosti dovolí zajít. Záda se pokuste srovnat a vytáhnout za hlavou.

V pozici je dobré vydržet na několik nádechů a výdechů a opakovat na druhou nohu,“ popisuje cvik instruktorka jógy Pavla Křečanová a dodává, že pomoci mohou i předklony a záklony, které rozproudí předozadní energetické dráhy v těle, osvěží a dobijí energii.

4. Uttanasana vás zbaví únavy i bolesti

Při provádění pozice Uttanasana si stoupněte vedle auta. S nádechem se důkladně protáhněte vzhůru za rukama a při výdechu se z narovnané pozice vestoje ohněte dopředu dolů.

Foto: Profimedia.cz

Uttanasana

Je možné, že budete muset pokrčit kolena. Břicho opřete o stehna, ruce položte vedle nohou v jedné rovině dlaněmi na zem, nebo podle vašich možností.

Foto: Profimedia.cz

Uttanasana

Protáhněte záda za hlavou do délky a pak vyvěste a uvolněte hlavu a trup. Zůstaňte v této pozici 4–8 hlubokých nádechů a výdechů. Poté opět prodlužte páteř a s rovnými zády se pomalu vraťte do výchozí polohy.

Vyrážíte na cesty? Pozor na opěrkový syndrom

Styl

Při dlouhých prázdninových cestách je dobré udělat si takovou pauzu alespoň jednou za dvě hodiny. Udržíte pak mnohem lépe pozornost při jízdě a nebudete si kazit první část dovolené bolestmi zad.

Reklama

Související články

Zacvičte si v práci. Předejdete bolesti zad

Ach ta bedra, také vás trápí? Máte sedavý způsob života nebo zaměstnání a celodenní sezení je pro vás čím dál víc bolestivé? Chronickou bolestí zad trpí podle...

Výběr článků

Načítám