Hlavní obsah

Zmenšení žaludku prý u obézních žen snižuje riziko rakoviny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Podle nové švédské studie má chirurgické zmenšení žaludku vliv nejen na váhu pacientek, ale také u nich klesá riziko rakoviny. Lékaři pozorovali 11 let celkem 4048 obézních žen, které tento objev potvrdily. U mužů však z nějakého důvodu tento mechanismus nefunguje. Uvádí se to ve studii, kterou zveřejnil odborný časopis Lancet Oncology.

Foto: Profimedia.cz

Chirurgické změnšení žaludku by mohlo pomoci obézním ženám snížit riziko rakoviny.

Článek

Autoři studie sledovali od roku 1987 v průměru jedenáct let 2010 obézních pacientů, kterým byl chirurgicky zmenšen žaludek a dalších 2037 obézních lidí, kteří se tomuto zákroku nepodrobili.

V první operované skupině většina zkoumaných ztratila na váze zhruba 20 kilogramů, ti druzí naopak v průměru jeden kilogram přibrali.

Zákrok snižuje riziko rakoviny až o 40 procent

Z žen, které zákrok prodělaly, jich rakovinou onemocnělo 79, z těch, které na operaci nešly měly rakovinu ve 130 případech. Jednalo se o rakovinu různého typu - prsu, kůže, krve a tak dále. Plynulo by z toho, že tato operace může snížit riziko onemocnění rakovinou až o 40 procent.

Mezi muži byl počet postižených rakovinou v obou skupinách skoro přesně stejný, 38 případů v první a 39 ve druhé skupině. Proč má operace zřejmě příznivý vliv na riziko onemocnění rakovinou jen u žen, autoři studie nevědí.

Zjistili také, že na výskyt rakoviny u žen i u mužů zjevně nemá žádný vliv, jestliže sníží váhu bez chirurgického zmenšení žaludku nebo jestliže sníží příjem kalorií.

Reklama

Související články

Počet lidí s rakovinou se ztrojnásobí

Do roku 2030 by měl trojnásobně stoupnout výskyt nádorových onemocnění na celém světě. Medicína sice už umí řadu nemocí vyléčit, ale riziko onkologických...

Na rakovinu prsu umírají méně optimistky

Když lékař oznámí pacientce, že má zhoubný nádor, bývá v šoku. Je bezradná a odmítá tomu uvěřit. Naprostá většina žen si navíc v tu chvíli neuvědomí, jak moc...

Výběr článků

Načítám