Hlavní obsah

Zkuste přestat s kouřením právě teď

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní nekuřácký den, který tradičně připadá na třetí čtvrtek v listopadu a tentokrát na 15. listopad, by mohl být pro mnoho kuřáků, kteří chtějí přestat kouřit, jejich Dnem D - dnem, kdy začnou odvykat. Pomoci jim v tom může projekt od Společnosti pro prevenci nemocí.

Článek

Právě tento čtvrtek budete moci v šesti krajských městech po celý den potkat týmy se zlomenou cigaretou ve štítu, u nichž nalezne podporu každý kuřák tabáku, který by chtěl přestat kouřit nebo přemýšlí nad odvykáním. Ti, kteří v tento den aktivně prokáží svoje rozhodnutí přestat kouřit típnutím a vyhozením cigarety do speciálního sáčku, získají motivační odměnu.

Pro ty z vás, kteří o odvykání kouření usilujete a hledáte odbornou pomoc či jen rady jak přestat, jsou určeny stránky Společnosti pro prevenci nemocí www.odvykanikoureni.cz.

"Většina kuřáků tabáku a cigaret kouří proto, že je závislá na nikotinu v nich obsaženém. Zákazy kouření jsou sice přínosné pro širokou veřejnost, ale  neřeší situaci jednotlivých kuřáků, kteří potřebují především poskytnout odbornou  pomoc a znát možnosti, jak lze přestat kouřit," říká lékař Jozef Čupka ze Společnosti pro prevenci nemocí.

Nejúčinnější zbraň je na předpis

Výzkumy a studie totiž dokazují, že 98 % těch, kteří chtěli přestat kouřit jen za pomoci své pevné vůle, neuspělo. Nikotin je regulérní drogou, která při odnětí způsobuje fyzické i psychosociální abstinenční příznaky. Právě ty jsou nejčastější příčinou návratu ke kouření. V současnosti existuje několik možností léčby, z nichž ta nejúčinnější je pouze na lékařský předpis. Tyto vysoce specifické léky abstinenční příznaky potlačují a při dodržení minimálně tří měsíční léčby dávají kuřákovi několikanásobně vyšší šanci na celoživotní abstinenci od cigaret.

Seznam lokalit, kde budete moci ve čtvrtek 15. 11. potkat speciální hlídku:
PrahaVítězné náměstí , Anděl
BrnoNáměstí Svobody, Česká ulice, Moravské náměstí
OstravaMasarykovo náměstí
OlomoucTřída Svobody, Horní náměstí
Hradec KrálovéPěší zóna Masarykovo náměstí
České BudějoviceLanova třída

Anketa

Co by vás donutilo, abyste skoncovali s kouřením cigaret?
Absolutně nic.
5 %
Zdravotní stav.
17,7 %
Partner/ka.
8,2 %
Zdraví dětí.
3,4 %
Pracovní prostředí.
0,7 %
Nekuřácké restaurace.
1,7 %
Těhotenství.
26,7 %
Vlastní přesvědčení.
32 %
Svobodomyslnost.
1,1 %
Rodiče.
1 %
Něco zcela jiného.
2,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5331 čtenářů.

Reklama

Související články

Nekuřácké restaurace sklízí první úspěchy

Otázka zavedení nekuřáckých restaurací stále vzbuzuje velké emoce. Kuřáci stůj co stůj bojují za svá práva, nicméně ani nekuřáci svůj boj nevzdávají....

Nikotinový "absťák" trvá i deset týdnů

Závislost na tabáku je chronické onemocnění, které patří mezi drogové závislosti. Nikotin není příčinou úmrtí kuřáků, ale je příčinou toho, že mají problém...

Výběr článků

Načítám