Hlavní obsah

Živiny a vitamíny stačí přijímat ze stravy, s doplňky je nutné pracovat opatrně

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Které doplňky stravy opravdu stojí za pozornost? Odborníci na výživu se rozhodli všem nejasnostem ohledně vitamínů učinit přítrž. V každém případě se ale shodují, že ti lidé, kteří konzumují pestrou, vyváženou a zdravou stravu, se bez doplňků zcela obejdou.

Foto: Profimedia.cz

Ne všechny doplňky stravy jsou pro člověka to pravé ořechové.

Článek

Pokud člověk skutečně dodržuje zdravou a vyváženou stravu na denní bázi, různé doplňky, které jsou běžně dostupné v drogeriích, anebo lékárnách, nepotřebuje.

Bohužel řada lidí tak nečiní, jejich stravu je tak potřeba doplnit speciálními doplňky a vitamíny, kterých se jim běžně nedostává.

Vinu zaháníme léky

Výzkumy z posledních let ukázaly, že některé z doplňků stravy mohou zdraví spíše uškodit. Analytici říkají, že strava s nedostatkem živin v lidech vzbuzuje pocit viny, který se snaží „zahnat“ velkým počtem konzumovaných doplňků, píše deník Dailymail.

Odborníci z univerzit v Oxfordu a Surrey varovali, že je novodobá nepravidelná a nezdravá strava velmi nebezpečná právě kvůli absenci živin. To se může projevit i u dětí, kdy vlivem nedostatku vitamínů může být poznamenán mozek i nervový systém. I dospělým ale hrozí problémy, například s imunitou nebo plodností. Odborníci uvádějí, že se může zvýšit i riziko předčasného úmrtí.

Abychom v těle měli vyvážený poměr živin, je nutné vědět, jaké doplňky stravy nabízejí tu správnou a zdravou alternativu.

Špatná varianta

Studie z roku 2011, zveřejněná v časopise Archives of Internal Medicine, ukázala, že u žen, které užívají doplňky, jako jsou univerzální multivitamíny, nebo vitamín B6, hrozí zvýšené riziko předčasného úmrtí.

Lidé, kteří brali středně velké dávky vitamínu E, měli o 17 % zvýšené riziko výskytu rakoviny v příštích 7-12 letech, vyšlo z dat z minulého roku od American Association for Cancer Research. Ženám s vysokým příjmem kyseliny listové (více jak 400 mikrogramů denně) hrozí vyšší riziko vzniku karcinomu prsu, až o 19 % více.

Pro tyto údaje existuje několik možných vysvětlení. Jedním z nich je, že do těla člověk dostane více vitamínů, než je nezbytné pro zdravé buňky. Zbytek může být tedy „potravou“ pro ty rakovinové.

Více škody než užitku

Pilulky s antioxidanty, jako je například vitamín E, jsou prodávány s tím, aby snížily hladinu volných radikálů, látek, které poškozují buňky, a jsou spojeny se stárnutím a rakovinou. Bohužel mohou jejich hladiny snižovat tak rapidně, že to v těle způsobí více škody než užitku.

Studie prokázala, že náš organismus potřebuje stres způsobený volnými radikály, aby bylo tělo povzbuzeno do boje s infekčními chorobami, hlásí The International Journal of Biochemistry and Cell Biology. Odkazuje tak na pravdivost rčení: „Co tě nezabije, to tě posílí.“

Vitamíny „pro krásu“ jsou zbytečně vyhozené peníze

Některé vitamíny jsou prezentovány jako kosmetické doplňky stravy. Prodejci je nabízejí na stále lukrativnějším beauty trhu s tvrzením, že pomohou přibrzdit příznaky stárnutí. Analytici z EU ale říkají, že pro tato tvrzení neexistuje vědecký základ, který by jim mohl dát za pravdu.

Pro některé jedince ale mohou doplňky stravy naopak představovat určité zdravotní výhody. Mezi ně patří vitamín B12, který pomáhá odvracet nepříznivé problémy spojené se stářím. Vitamín pomáhá udržet nervy a krevní buňky v dobrém stavu.

Naopak nízké hladiny vitamínu B12 mohou v průběhu života způsobit například ztrátu paměti, varuje emeritní profesor Gordon Wilcock z Oxfordské univerzity. Říká, že okolo sedmdesátého roku života je schopnost těla vstřebávat vitamín B12 z potravy snížena, což může vést k jeho chronickému nedostatku, a s tím spojeným výpadkům paměti.

Jednou z dalších výhod vitamínu B12 je, že neexistuje žádný důkaz o riziku předávkování, a to bez ohledu na věk. Pro většinu populace ale není nutné vitamín přijímat z pilulek, dostatek jej získáte například konzumací jater, masa a obilovin. „Pokud budete jíst vyváženou dietu, měli byste jej mít dostatek,“ říká profesor.

Pozor na jód a selen

National Health Service doporučuje, aby dívky od 6 měsíců do 5 let užívaly kapky s vitamínem D. Ten je důležitý pro zdraví kostí. Jeho užívání se rovněž doporučuje lidem nad 65 let a také těm, kteří se nevystavují slunci. Nedostatek vitamínu D může způsobit vyšší pravděpodobnost lámavosti kostí a také svalové křeče, slabost a bolesti.

Profesorka Margaret Raymanová rovněž doporučuje doplňovat jód a selen. Ve výzkumu publikovaném v časopise The Lancet poukazuje na fakt, že nedostatek jódu v těhotenství může poškodit duševní vývoj dětí. Studie provedená na více než tisícovce těhotných ukázala, že více jak dvě třetiny z nich vykazovaly nedostatek jódu.

Ten lze doplnit taktéž ze stravy, a to například konzumací mléka, mléčných výrobků a ryb. Nízké hladiny této látky se ukázaly i u dospívajících dívek. Ty místo mléčných výrobků konzumují spíše šumivé, sladké nápoje.

Selen doplníte ze stravy konzumací ryb, para ořechů nebo masa.

Nebezpečí předávkování

Lidé užívající selen a jód v tabletách by ale měli být opatrní. Mohou se totiž relativně snadno předávkovat, což je velmi nebezpečné. „Lidé, kteří se starají o dostatečný příjem vitamínů, to bohužel s doplňky stravy velmi často přehánějí,“ říká profesorka Raymanová.

Doporučuje zacházet opatrně především s jódem. Ten je velmi koncentrovaný a jeho předávkováním si člověk může poškodit funkce štítné žlázy.

Příliš mnoho selenu může pro změnu způsobovat vypadávání vlasů, nevolnost, únavu, ale i poškození nervové soustavy, či dokonce infarkt a selhání ledvin.

„Pokud chcete zvýšit příjem selenu, vezměte si kombinovaný multivitamín s nízkým obsahem účinných složek. Například 30-50 mikrogramů selenu. U jódu je to pak 140 - 150 mikrogramů,“ dodává odbornice.

Strava místo doplňků

Všeobecně se ale lékaři shodují na tom, že je nejlepší živiny konzumovat z čerstvé a pestré stravy. Ta totiž obsahuje i další látky, jako například vlákninu, která má pro fungování těle neméně důležitý význam.

„Jezte vyváženě. Pokud tak učiníte, budete mít ze stravy všechny důležité vitamíny a minerály,“ uzavírá Raymanová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám