Hlavní obsah

Zima je nejvhodnější pro očkování proti klíšťové encefalitidě

– PRAHA
Právo, Václav Pergl

Letos onemocnělo klíšťovou encefalitidou 453 osob, z toho dva lidé zemřeli. V porovnání s loňským rokem se počet případů s tímto onemocněním snížil, ale stále je velmi vysoký. Účinnou prevencí je očkování, k jehož aplikaci jsou nejvhodnější zimní měsíce.

Foto: Archiv, Novinky

Případy klíšťové encefalitidy jsou u nás stále početné. Může jim zabránit včasná prevence.

Článek

"V posledním desetiletí byl zaznamenán strmý vzestup onemocnění. Proti klíšťové encefalitidě neexistuje lék, a to podtrhuje význam prevence," řekl v úterý doktor Milan Daniel ze Státního zdravotního ústavu v Praze.

Uvedl, že letošní počet onemocnění je zatím o devadesát nižší než loni, ale čísla ještě nejsou konečná. Sezóna klíšťat se totiž značně prodloužila a trvá od března do listopadu. Navíc klíšťata, která se dříve vyskytovala spíše v nížinách, se stěhují už i do vyšších poloh nad 700 metrů nad mořem.  

Nebezpečné klíště

Dnes už můžeme klíšťata najít v městských parcích, ale tradičně jich je nejvíce ve středních, jižních a západních Čechách a také na Brněnsku, jižní Moravě a na Ostravsku.

"Okamžik přisátí klíštěte zpravidla nepocítíme. Klíště totiž do rány vylučuje směs látek, které tiší bolest a brání srážení krve. Teprve později začne rána nepříjemně svědit. To už je klíště přisáté a virus klíšťové encefalitidy prostupuje do organismu, kde se velmi rychle množí," vysvětlila primářka Jiřina Hobstová z Fakultní nemocnice Motol v Praze.

Klíště se musí okamžitě odstranit. Nemoc propuká za  tři až třicet dní a může být i smrtelná. 

Prevence je ve vakcíně

Oba odborníci zdůrazňují, že nejspolehlivější ochranou proti klíšťové encefalitidě je očkování, pro které je nyní v zimních měsících nejvhodnější doba.

Do 15. prosince je vakcína levnější o třicet procent a za jednu dávku zaplatíte zhruba 220 až 250 korun. Zapotřebí jsou dávky tři. Ty zaručují imunitu vůči onemocnění na tři roky a poté se jednou dávkou přeočkovává. Většina zdravotních pojišťoven na očkování proti klíšťové encefalitidě přispívá.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Uvažujete o zimním očkování proti klíšťové encefalitidě?

Anketa

Uvažujete o zimním očkování proti klíšťové encefalitidě?
Ano
81,9 %
Ne
18,1 %
Celkem hlasovalo 171 čtenářů.

Reklama

Související články

Klíšťata nás budou trápit i na podzim

V létě samozřejmě pobýváme v přírodě víc, užíváme krásných dní a vychutnáváme si pohodu. Tu nám ale může pokazit setkání s klíšťaty. Život ale přeje...

Výběr článků

Načítám