Hlavní obsah

Žilní trombóza může skončit smrtí

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hluboká žilní trombóza je tvorba krevní sraženiny v hluboké žíle dolní končetiny, která může zcela zablokovat tok krve postiženou žilou. Pokud se sraženina utrhne, může způsobit až úmrtí člověka.

Článek

„Sraženina putuje krevním řečištěm, pokud se dostane do plic, hrozí plicní embolie, následná zástava srdce a úmrtí,“ řekl Právu v úterý docent Petr Dulíček z II. interní kliniky Oddělení klinické hematologie Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

Zhruba šest až osm procent lidí má k žilní trombóze vrozené sklony, ostatní ji mohou dostat například po operaci nebo dlouhodobém znehybnění, ale i nádorovém onemocnění. Nejvyšší riziko představuje náhrada kyčelního či kolenního kloubu, operace zlomeniny kosti stehenní a břišní operace v důsledku nádorového onemocnění. Nejvíce je ohrožena starší generace nad 60 let, kde žilní trombózou trpí jeden člověk ze sta.

K trombóze může dojít i po dlouhém letu letadlem trvajícím více než osm hodin.

Příznaky žilní trombózy jsou bolesti nohou, otoky lýtek a celkový pocit těžkých nohou. Prevencí je podle Dulíčka dostatek pohybu, pitný režim, ale i léky s účinnou látkou rivaroxaban.

„Pacient po propuštění z operace do domácího léčení nebo rehabilitace by měl léky užívat až 35 dní,“ soudí lékař a dodává, že následky trombózy, například postrombotický syndrom, mají vliv na kvalitu života člověka. Většinou pacient není schopen delšího stání, protože ho začnou nohy bolet, a je také mnohem náchylnější k bércovým vředům.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak se zbavit nepříjemných křečových žil

I když počasí není úplně jarní, přišla doba, kdy ženy začínají nosit kratší sukně a muži kraťasy a odhalují tak své nohy. A není málo těch, které trápí jejich...

Výběr článků

Načítám