Hlavní obsah

Při křečových žilách uleví od bolesti hydroterapie

Praha

Křečové žíly trápí 30 procent lidí, tři čtvrtiny jsou ženy. Obtíže se zhoršují zejména v teplých dnech roku, vadí dlouhé stání či sezení. Prevencí lze nástup obtíží výrazně oddálit. Pomáhá pohyb, především běh. Pokud už někdo křečové žíly má, ulevuje mu hydroterapie, kdy se nohy koupou střídavě v teplé a studené vodě.

Foto: Profimedia.cz

Obtíže se zhoršují zejména v teplých dnech roku, vadí dlouhé stání či sezení.

Článek

Odborníci upozorňují, že kdo dlouho neběhal, má začít s tréninkem zvolna. Tělo potřebuje čas, aby se přizpůsobilo nové činnosti. Pro začátečníky platí tři pravidla - měli by běhat pomaleji, než si myslí, že by měli. Neměli by utíkat, když si myslí, že by měli. A měli by běhat častěji, než si myslí, že by měli.

Kdo chce začít běhat a je mu více než 35 let, měl by si nejprve u lékaře nechat vyšetřit srdce. Stejně tak kuřáci, lidé s vysokým tlakem a ti, kteří mají v rodině srdeční onemocnění.

Důležité je běhat s radostí. Zpočátku možná bude tělo bolet, ale to je normální. Běh může být obtížný, a pokud člověk neběhá správně, může ho to odradit od dalšího běhu. Na ověření je jednoduchý test - pokud může běžec při běhu mluvit, je tempo přiměřené. Pokud mu dech dochází, měl by zpomalit. Je vhodné kombinovat běh s chůzí, odpočinout si a nabrat znovu dech. Cílem je běžet, ne padnout.

Jak správně běhat

Před během se tělo rozehřeje krátkou chůzí. Ruce by při běhu měly být na úrovni pasu a uvolněné. Tělo rovné a vzpřímené, hlava, záda a ramena ve stejné úrovni. Kdo se hrbí, budou ho bolet holenní šlachy a záda. Důležité je dopadat měkce na nohy, dýchat přirozeně a po doběhnutí se protáhnout.

Kdo už křečové žíly má, může si v pohodlí domova ulevit hydroterapií. Její účinky znali už staří Egypťané, velké obliby dosáhla v antickém Řecku a Římě. Střídáním teplé a studené vody se ovlivní nervová zakončení a klesá bolestivost. Zlepší se také prokrvení končetin a sníží množství krve v křečových žilách.

Pro domácí lázeň jsou potřeba dvě nádoby vysoké tak, aby se do nich noha ponořila až po koleno. V jedné je voda teplá, jak člověk snese, v druhé naopak ledová. Začíná se teplou lázní, trvá tři minuty, poté na 30 sekund následuje lázeň chladná. Opakuje se třikrát, končí se studenou lázní. Pokud se to dělá každý den, úspěch se dostaví zhruba za měsíc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám