Hlavní obsah

Ženy nerady hovoří o své periodě a vnímají ji velmi negativně

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I v dnešní moderní době ženy nerady hovoří o své menstruaci a toto téma je jim nepříjemné. Podle MUDr. Heleny Máslové se mnohé dívky i ženy o menstruaci stydí mluvit i před svým lékařem. Perioda je přitom přirozený projev pravidelné fyziologické změny, která se odehrává v těle každé zdravé ženy během jejího reprodukčního věku. Dívky a mladé ženy by o ní měly umět mluvit beze studu nejen u lékaře, ale i v rodině a také se svým partnerem.

Foto: Profimedia.cz

O menstruaci se málo hovoří, jak v rodinách, tak ve školách.

Článek

V různých kulturních epochách byla menstruace často zdrojem diskriminačního přístupu. Menstruující ženy byly izolovány pod nejrůznějšími záminkami, ať už je to představa nečistoty, hanby, nebo naopak jim byla věnována velká pozornost a ochranářský přístup. Menstruace byla vnímána jako handicap, žena se musela chránit a nesměla se namáhat. Ještě ve třicátých letech 20. století se ženám upírala vyšší místa v zaměstnání s odůvodněním, že nejsou kvůli menstruaci schopny naplno pracovat.

Situace se sice generaci od generace lehce zlepšuje, ale pořád to není dostačující.

O menstruaci se málo hovoří jak v rodinách, tak ve školách. Dívky berou menstruaci negativně a toto se s nimi táhne až do dospělého věku.

"Nemyslím si, že je nutné o menstruaci hovořit veřejně, ostatně jde o součást intimity. Považuji ale za nutné, aby ženy vědomě dál nepředávaly tento pro ženy nevýhodný

a negativní odkaz. Tedy, aby zejména v linii mateřsko-dceřiné říkaly svým dcerám, že menstruace je normální a užitečná součást ženského zdraví. Tato informace by měla být dostupná dcerám již od narození. Dívka, když vidí, že její matka je spokojená v ženském těle a je ráda ženou, bude mít šanci na bezproblémovou menstruaci," vysvětluje specialistka v oboru psychogynekologie a psychosomatiky MUDr. Helena Máslová.

Snižuje se věk prvně menstruujících dívek

Neustále klesá průměrný věk a hlavně stoupá takzvaný index osmiletých, tzn. podíl menstruujících osmiletých dívek v populaci, což vypovídá o množství a vlivu hormonálních disruptorů (látek, jež napodobují účinek estrogenů) na danou společnost. Jde především o vliv estrogenů a pseudo-estrogenů, které zřejmě ovlivňují i chlapce a muže v pohlavním dozrávání.

"Pediatři mohou pozorovat různé projevy ve svých ordinacích, ať už jde o pastosní mladíky se sklony k ukládání tuku v bocích a na prsních svalech, o mladé muže bez vousů a v pozdějším věku o poruchy spermiogramu," upozorňuje Máslová.

Jak vysvětlit příchod periody dívkám?

Menstruace by měla být vítána, ideálně by maminka měla jít s dcerou třeba do cukrárny nebo koupit nové krásné šaty. Není ale vhodné to teatrálně deklarovat a vykládat to ostatním členům rodiny, menstruace by měla zůstat intimní zónou.

"Velká část žen z mé ordinace si první menstruaci odbyla sama, aniž by měly odvahu o tom komukoliv říct. A ta malá část, která se svěřila nejčastěji matce, se setkala s negativní reakcí – sprásklé ruce, povzdechy, zaklínání nebes," upozorňuje gynekoložka.

Pokud dívka začne menstruovat, neznamená to, že by měla okamžitě navštívit gynekologa. Předčasná konfrontace s gynekologií může mít skutečně nedozírné následky.

"Mám několik pacientek, které nemenstruují, ačkoliv ve třinácti začaly, ale nepravidelně. Po vyšetření už nikdy spontánně nezamenstruovaly. Pozdní menstruace bývá méně častým problémem, je potřeba zvážit zralost sekundárních pohlavních znaků a celkovou zralost dívky, sleduje se kostní věk a založení osmiček podle rtg. Dospívání bývá totiž různě dlouhé. V případě disproporce je třeba doplnit nejen gynekologické, ale i endokrinologické a genetické vyšetření," doporučuje MUDr. Helena Máslová.

Více informací naleznete na www.tetairma.cz a www.periodanenitabu.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Sex při menstruaci už není tabu

Zdánlivě je sex v období ženské menstruace tabu. Ale opravdu jen zdánlivě. Mnoho párů si sexu užívá i při ženiných „dnech“.

Poruchy menstruace mohou značit neplodnost

Nepravidelná menstruace může znamenat pro dívky a ženy vážný problém, s nímž je třeba navštívit gynekologa, aby se vyloučily zdravotní komplikace. Mezi poruchy...

Výběr článků

Načítám