Hlavní obsah

Ženšen je třeba vybrat správně

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženšen se stal módou. Výrobci ho přidávají do kosmetických přípravků, zubních past, žvýkaček, nápojů a nejrůznějších potravinových doplňků. Ale skutečně pozitivní účinky na náš organismus mají málokteré. Není ženšen jako ženšen.

Foto: archiv Rytíři Koruny České

Podrobnosti a podrobný program budou postupně zveřejněny.

Článek

V řadě výrobků jsou extrakty sporné kvality, a tedy i účinnosti. Háček však není jen v kvalitě použitého ženšenového extraktu, ale také v jeho množství. O spoustě výrobků se s trochou nadsázky dá říct, že se o ženšen jen otřely, než by ho skutečně obsahovaly. V řadě dalších je ho tak málo, že se o reálných účincích na lidský organismus dá s úspěchem pochybovat.

Opravdu dobré ženšenové preparáty, které berou přední manažeři nebo sportovci, jako třeba automobilový závodník Tom Kristensen, jsou od renomovaných výrobců. Ale hlavně obsahují standardizovaný ženšenový extrakt (dánský GGE, švýcarský G 115 apod.).

U nich může výrobce doložit množství a kvalitu. Včetně toho, že neobsahují těžké kovy, plísně, pesticidy a další zdraví škodlivé látky. Navíc se nesnaží dokázat jejich účinnost pomocí příběhů o zázračném uzdravení pacientů, nýbrž prostřednictvím seriózních výzkumů a studií.

Mozek lépe funguje

Existuje spousta studií, které dokládají, že lidé užívající ženšen nevykazují jen vyšší emocionální odolnost, ale také větší duševní výkonnost. Například studie dánských vědců Henrika Sorensena a Jespera Sonneho se zdravotníky ukázala, že ti, kteří brali ženšenový extrakt s GGE standardem, dělali méně chyb než ti, kteří užívali placebo preparát (o 17,6 %). Vykazovali také lepší schopnosti abstraktního myšlení, analýzy a řešení problémů. Vědci u nich zároveň zjistili větší adaptabilitu a pružnost myšlení.

Zlepšenou schopnost řešit nejrůznější úkoly a lepší výsledky doložila podobná studie na univerzitě ve švédské Uppsale. Anglická studie se zdravotními sestrami, které pracovaly na směny, prokázala zvýšenou výkonnost a duševní čilost. Sestry se lépe orientovaly v práci a dopouštěly se méně často omylů.

Velmi výmluvným příkladem může být studie se sovětskými kosmonauty. Brali ženšen v kosmu především jako adaptogen. Pomáhal jim lépe se vyrovnat se stísněným prostorem, který může probouzet úzkostné stavy nebo agresivitu. Ale zejména s tím, že v kosmické lodi chybí běžné střídání noci a dne, na jaké jsme zvyklí. To může vážně narušit biorytmy a zejména spánek. Kosmonauti tyto velmi vážné potíže snáz překonávali právě díky ženšenu.

Pacientky s rakovinou prsu lépe snášely drsnou onkologickou léčbu, ozařování a chemoterapii, pokud užívaly ženšen. Měly i méně vedlejších zdravotních komplikací. Optimističtější náladu, pozitivnější přístup k řešení problémů a schopnost snáz zvládat stresy prokázala další britská studie, tentokrát s manažery.

Proti chřipce

Dr. Arsalam Kharasmí, íránský vědec, který působí v Dánsku, objevil s mezinárodním týmem řadu pozitivních efektů standardizovaného ženšenu na imunitu. Například to, že vedle celkové podpory imunity snižuje také hladinu histaminu, a proto ho lze doporučit jako podpůrný prostředek alergikům.

Jak nám přiznal, užívá polyvitamínový přípravek s GGE ženšenem před jarními a podzimními plískanicemi. "Zvyšuje to mou odolnost nejen vůči chřipkám, ale i v pošmourné dánské zimě, která působí trochu depresivně, se cítím vitálnější," řekl Právu Kharasmí. Ženšen lze jinak doporučit jako podpůrný prostředek i při léčbě depresí.

Kdy pomáhá

  • proti stresu a při harmonizaci tělesných pochodů
  • posiluje imunitu
  • má výrazné antioxidační vlastnosti, díky kterým zpomaluje proces stárnutí a může působit i jako určitá prevence rakoviny
  • urychluje regeneraci a rekonvalescenci po chorobách, operacích nebo těžkých porodech, ale může mít velký význam i pro lidi s chronickýminemocemi
  • zlepšuje naše psychické schopnosti
  •  stabilizuje krevní cukry a částečně je i snižuje
  • v boji s únavou, protože zvyšuje naši vitalitu

Zajímavé studie o vlivu ženšenu na lepší odolnost vůči chřipkám a dalším nemocem dělali lékaři v bývalém Sovětském svazu. U skupiny řidičů, kteří jezdili v drsných podmínkách Sibiře a brali ženšen, klesla nemocnost z průměrných 286 dní na pouhých 11. Podobně se v automobilce GAZ snížil u 13 000 zaměstnanců počet dnů zameškaných kvůli chřipkám a dalším nemocem o pozoruhodných 40 procent.

Reklama

Související témata:

Související články

Na stres a únavu s ženšenem

Lidé ho po staletí považovali za afrodiziakum. Mnozí Asiaté nosili kořen ženšenu na krku a cucali ho těsně před pohlavním stykem. Teprve moderní výzkumy...

Výběr článků

Načítám