Hlavní obsah

Žena trpící lipedémou se snaží bourat stigma kolem obezity

Novinky, lin

Čtyřiadvacetileté Britce Abyie Poldenové lékaři v patnácti letech diagnostikovali lipedému. Toto chronické onemocnění tukové tkáně a lymfatická dysfunkce se projevují hromaděním tukové tkáně zejména ve spodní části těla. Nyní se dívka snaží prostřednictvím sociálních sítí upozornit na stigma ohledně obezity a plus size modelek.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Abyie Poldenová trpící lipedémou se za svoje tělo nestydíVideo: AP

 
Článek

Abyie Poldenové diagnostikovali chronické onemocnění snad v tu nejnevhodnější dobu. Období dospívání bývá zejména pro dívky už tak složité a vzhled je pro ně často na prvním místě. Už v jedenácti letech byla výrazně silnější než ostatní děti, a to zejména v oblasti stehen. Stala se tak terčem nemístných poznámek a šikany.

Poté, co se sama neúspěšně snažila přebytečná kila shodit, obrátila se na odborníka. Verdikt ji samotnou zaskočil. Abyie se totiž dozvěděla, že trpí lipedémou, která nejčastěji postihuje ženy a vyznačuje se mimo jiné hromaděním tukové tkáně a nadměrným zadržováním vody.

„Do jisté míry byla zmíněná diagnóza vysvobozením. Přestala jsem si vyčítat každé nezdravé jídlo, které jsem si čas od času dopřála. Zároveň jsem se přestala trápit drastickými dietami a místo toho najela na zdravý a udržitelný režim. Je ale těžké přijmout to, že na vaše onemocnění neexistuje lék,“ přiznává pro Daily Mail Poldenová.

Student chce vypadat jako panenka Barbie. Za operace utratil milion a půl

Styl

Její vzhled jí komplikoval život i na poli osobních vztahů. „Fotila jsem se jen do úrovně ramen a nosila jsem pouze černou barvu. Jednoho dne jsem se ale probudila a už jsem si nechtěla nic nalhávat. Přihlásila jsem se do seznamovací aplikace a našla si mého nynějšího snoubence Jacka, který mi dodal patřičné sebevědomí,“ říká.

„Naše společné fotografie často vyvolávají kontroverzi, protože Jack se pyšní štíhlou postavou a já ne. Lidé o mně píšou hrozné věci, zesměšňují mě a Jacka se ptají, jak to, že jsem ho ještě nerozmačkala. On ale sdílí stejné hodnoty jako já a věří v to, že nás definuje duše, a ne zevnějšek,“ říká Poldenová a dodává, že její snoubenec jí dodal sebevědomí, aby svůj příběh sdílela na internetu.

Ačkoliv její fotky nevyvolávají jen pozitivní reakce, její příběh ukazuje, že obezita nemusí vždy souviset jen s přejídáním a nedostatečným sportováním, ale i dědičností či závažným onemocněním.

Dnes se proto Abyie Poldenová snaží prostřednictvím plus size modelingu a sociálních sítí učit ostatní dívky, jak mít ráda svoje tělo.

Reklama

Související články

Na správnou diagnózu se čeká i třicet let

Od útlého dětství bojoval Honza s nemocemi. V jeslích a školce to považovali za běžné. Vážně onemocněl v osmi letech, v sedmnácti, kdy měl nastoupit na vojnu,...

Výběr článků

Načítám