Hlavní obsah

Zelený hrášek účinně léčí hypertenzi a chronickou nemoc ledvin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Winnipeg

Hrášek patří mezi luštěninami k těm nejchutnějším. Kanadští vědci teď navíc zjistili, že častá a pravidelná konzumace této zeleniny může držet krevní tlak na normální hladině, a navíc pomáhat léčit chronické onemocní ledvin.

Článek

Hrášek patří z hlediska nutriční hodnoty ke skutečným hvězdám jídelníčku, protože obsahuje velké množství bílkovin, vlákniny a vitaminů s velmi nízkou hladinou tuků.

„U lidí s vysokým krevním tlakem může bílkovina z hrášku účinně potlačit nebo zcela předejít poškození ledvin. U lidí, kteří již mají ledvinovou chorobu, pomáhá tato bílkovina udržet normální krevní tlak, a tak jim prodlužuje život,“ tvrdí doktor Rotimi Aluko z University of Manitoba ve Winnipegu.

Zázračná bílkovina

Pro chronickou ledvinovou chorobu je přitom vysoký krevní tlak hlavním rizikovým faktorem. V konečné fázi přitom tato nemoc může vyžadovat dialýzu či transplantaci ledvin.

Pro chronickou ledvinovou chorobu je přitom vysoký krevní tlak hlavním rizikovým faktorem. V konečné fázi přitom tato nemoc může vyžadovat dialýzu či transplantaci ledvin.

Doktor Aluko se svými kolegy sledoval účinky hydrolyzátů izolovaných z hrášku. Podle vědců by se při léčbě vysokého krevního tlaku a chronické choroby ledvin musel ale používat už izolovaný koncentrát bílkovin, samotný hrášek v tomto případě již nevykazuje dostatečný účinek.

Reklama

Související témata:

Související články

Ledviny se poškodí v důsledku mnoha nemocí

Nemoci ledvin jsou velmi závažné a mohou být zapříčiněny celou řadou různých onemocnění. V ČR žije asi 4000 dializovaných pacientů. Právu to řekl doktor Lukáš...

Jak se ubránit infekcím močových cest

Na infekce močových cest si musí dávat pozor zejména ženy. Trápí je nesrovnatelně více než muže. Je třeba nezanedbávat prevenci - ke zmírnění rizika můžeme...

Vysoký cholesterol má 70 procent Čechů

Vyšší hladinu cholesterolu, než je doporučených 5,0 mmol na litr krve, má 70 procent dospělé populace v ČR, přičemž mnoho dalších dospělých svoji hladinu...

Výběr článků

Načítám