Hlavní obsah

Problémy s ledvinami má každý desátý člověk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každému desátému člověku špatně fungují ledviny, ale jen jeden z deseti postižených o tom ví. Nemocné ledviny ovlivňují stav cév, a tak tito lidé desetkrát častěji umírají na mrtvici nebo infarkt. Onemocnění se přitom dá včas odhalit jednoduchým vyšetřením moči. Dospělí by je měli podstoupit jednou za dva roky, k tomu by si vždy měli nechat změřit také krevní tlak.

Článek

"V Česku je každoročně zahájena dialyzační léčba až u třetiny nemocných, u nichž se o chronickém onemocnění ledvin do té doby nevědělo," varovala primářka Zuzana Bitterová z hemodialyzačního střediska v Ústí nad Labem.

Významně sníženou funkci ledvin má podle ní zhruba pět procent obyvatel, nejčastěji jsou to diabetici, lidé s vysokým tlakem a aterosklerózou. Více ohroženi jsou i členové jejich rodin, dále lidé obézní, kuřáci a lidé nad 50 let věku.

Světový den ledvin 13. března má připomenout hlavně těmto rizikovým skupinám význam včasného vyšetření. Na vybraných nefrologických pracovištích si lidé mohou nechat udělat v tento den bezplatný test.

Varujícím signálem je krev v moči

Onemocnění ledvin většinou nemá výraznější příznaky, nebo takové, že si je člověk s ledvinami nespojuje. "Varující v každém případě je krev v moči. Nedostatečnou funkci ledvin naznačují také otoky nohou", dodal primář hemodialyzačního střediska na Bulovce Vladimír Vojanec.

Ledviny přefiltrují a vyčistí každý den 200 litrů krve. Pomáhají udržovat správnou hladinu chemických látek v těle, především sodíku, fosforu a draslíku. Vyrábějí hormony, které podporují tvorbu červených krvinek v kostní dření, regulují krevní tlak a pomáhají udržovat kosti v dobrém stavu. Ledviny se nacházejí v zadní části dutiny břišní, symetricky po obou stranách páteře, na úrovni posledního žebra. Ledvina má přibližně velikost zavřené lidské pěsti.

Reklama

Související témata:

Související články

Ledviny se poškodí v důsledku mnoha nemocí

Nemoci ledvin jsou velmi závažné a mohou být zapříčiněny celou řadou různých onemocnění. V ČR žije asi 4000 dializovaných pacientů. Právu to řekl doktor Lukáš...

Výběr článků

Načítám