Hlavní obsah

Zelenina bohatá na kyselinu listovou může u některých žen zvyšovat riziko rakoviny prsu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženy, které stejně jako herečka Angelina Jolie trpí mutací genu BRCA, která u nich zvyšuje riziko rakoviny prsu a vaječníků, by se raději měly vyhnout zelenině bohaté na kyselinu listovou. Alespoň to doporučuje tým britských vědců, jenž zkoumal vliv kyseliny listové na vznik nádorových onemocnění.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle zjištění kyselina listová podporuje v těle produkci karcinogenní složky, která ničí DNA zmutovaných buněk. Jelikož se jedná o poškození nevratné, v těle se mohou vytvářet nádory i další léze.

Studie publikovaná v odborném časopise Nature ukázala, že jako vedlejší produkt tzv. „jednouhlíkatého metabolismu,” jenž využívá kyselinu listovou, běžně známou jako vitamín B9, k výrobě DNA a důležitých aminokyselin, které pomáhají buňkám správně fungovat a dělit se, vzniká formaldehyd.

Kumulace formaldehydu v těle může být způsobena nejen jeho vdechováním, tělo si jej může vytvářet i samo. Vědci předpokládají, že kvůli tomu je DNA buněk zmutovaných vlivem genů BRCA poškozeno natolik, že jej ostatní buňky již nedokážou opravit.

Formaldehyd přitom negativně působí jen na zmutované buňky, okolní zdravé buňky neohrožuje, jelikož mají správně fungující mechanismus opravy své DNA.

„Již delší dobu jsme věděli, že tělo samo produkuje formaldehyd, doteď jsme však netušili, odkud se bere. O to větším překvapením pro nás bylo zjištění, že jeho část vzniká během klíčového procesu, který vytváří základní stavební kameny života, jako jsou určité druhy aminokyselin a DNA,“ vysvětluje pro Daily Mail doktor Ketan Patel z laboratoře molekulární biologie pod Radou pro lékařské výzkumy ve Velké Británii.

„Takzvaný jednouhlíkatý metabolismus je základním životním procesem. Probíhá ve všech organismech, od bakterií po vyšší formy života,“ dodává.

Mutace genu BRCA
U žen, které zdědily vadné nebo zmutované geny BRCA1 a BRCA2, propukne během jejich života rakovina prsu či vaječníků s 50 až 80procentní pravděpodobností. Dle statistik má takový vadný gen každá čtyřstá žena.

Nebezpečný formaldehyd

Vláda USA považuje formaldehyd za „potvrzený karcinogen“, podobně jej vnímá i Světová zdravotnická organizace (WHO).

Formaldehyd je přítomen v dřevovláknitých deskách, překližkách a dalších stavebních a izolačních materiálech, v plynových troubách, cigaretách či elektronických cigaretách.

Je považován za toxin, jelikož může poškozovat DNA. Nicméně buňky znají dva způsoby, jak se účinkům formaldehydu bránit.

Buněčné enzymy mohou formaldehyd jednak přeměnit na méně nebezpečnou sloučeninu kyseliny mravenčí. Případně poté, kdy dojde k poškození DNA formaldehydem, buňka dokáže svými enzymy DNA sama opravit.

Fakta o formaldehydu
Formaldehyd je bezbarvý, silně zapáchající plyn. Využívá se při výrobě stavebních materiálů a celé řady domácích produktů.
Nachází se v materiálech ze stlačovaného dřeva, jako jsou dřevotřísky a překližky, v lepidlech, v lisovaných tkaninách, v obalech z potahovaných papírů a v některých izolačních materiálech. Také se používá k výrobě jiných chemikálií.
Formaldehyd se na vzduchu rychle rozkládá, přibližně do hodiny. Je také snadno rozpustný ve vodě, avšak ani v ní nezůstává dlouho.
Jeho vodný roztok se nazývá formalín. Ten se používá jako průmyslová desinfekce a jako konzervující látka v pohřebnictví a ve zdravotnických laboratořích.
Může být též použit jako konzervant v některých potravinách a produktech, jako jsou antiseptika, léky a kosmetické produkty. I když při jejich výrobě nebyl přímo použit, některé produkty formaldehyd také obsahují. Na vině jsou sloučeniny, jež jeho tvorbu podporují. To bylo potvrzeno u některých kosmetických přípravků, v mýdlech, šampónech, u gelů a mastí, krémů na opalování a čisticích prostředků.
Formaldehyd se též vyskytuje ve volné přírodě. Tvorba malého množství je součástí metabolismu lidí a většiny dalších živých organismů.
Zdroj: American Cancer Society

Naděje pro vývoj léků proti rakovině

Dosavadní zjištění mohou udat nový směr ve vývoji léků proti rakovině, jelikož u některých druhů rakoviny buňky nedisponují enzymy k opravě své poškozené DNA.

„Jednouhlíkatý metabolismus je v současnosti centrem zájmu při vývoji nových léků proti rakovině. Tato studie otevírá nové možnosti, jak jej dále využít při výzkumu,“ upozorňuje doktor Patel.

Vědci byli též překvapeni zjištěním, že formaldehyd má i pozitivní vliv na chování buňky, jelikož paradoxně urychluje jednouhlíkatý metabolismus.

„Kyselina mravenčí a formaldehyd jsou prospěšné tím, že napomáhají tvorbě základních stavebních kamenů buněk, a nebezpečné v tom, že formaldehyd může poškozovat DNA,“ dovysvětluje doktor Patel.

Testy byly provedeny na pokusných buňkách v laboratořích, na lidských zatím ne, dodali vědci.

Zelenina bohatá na kyselinu listovou
Listová zelenina (ledový salát, čínské zelí, hlávkový salát), avokádo, květák, brokolice, zelí, kapusta, špenát, růžičková kapusta, zelený hrášek, fazolové lusky, okurky, dýně, červená řepa, rajčata

Reklama

Výběr článků

Načítám