Hlavní obsah

Zdraví lze načerpat z přírodní ordinace

Právo, JAT

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČR

Budeme- li upřímní, pak musíme přiznat, že některé druhy ovoce a zeleniny, ale i různé bylinky, konzumujeme především pro chuť. Jenže ono všechno toto přírodní požehnání má ještě určité léčivé i jiné účinky, které by nám také neměly být lhostejné.

Foto: Stanislava Dvořáková

Skupiny turistů již od ranních 10 hodin nastupovaly na vybrané trasy Novoročního výstupu na Andrlův chlum.

Článek

Bazalkový olej snadno připravíme tak, že bylinu necháme vyluhovat v oleji. Protože pomáhá proti svalovým křečím, přidává se do koupele.

Lístečky můžeme také rozmixovat, přidat do jakéhokoli krému a vmasírovat do kůže. Budeme-li pěstovat tento neodmyslitelný doplněk italské kuchyně za oknem, vyhnou se mouchy obloukem našemu bytu.

Kúra při ekzémech

Okurka, kterou teď můžeme mít na stole denně i několikrát, zbavuje organismus toxických látek a kyseliny močové. Protože je samá voda, osvědčuje se také při hubnutí.

Při ekzémech a úporných vyrážkách jsou vhodné okurkové kúry, při nichž se po pět dní konzumuje větší množství nesolených salátových okurek a zároveň se vyhýbáme masu, uzeninám a sýrům, místo nichž je povolený tvaroh. Vnější přikládání zesvětluje pihy a uklidňuje sluncem poškozená místa.

Proti žlučovým kamenům

Hlávkový salát je vynikajícím zdrojem betakarotenu, který nás chrání i před takovými nemocemi, jako je ateroskleróza či rakovina, má vliv na hubnutí, zlepšení šerosleposti a bezpečné opalování. Musíme ovšem konzumovat i jeho tmavé listy, nejen srdíčka.

Chceme-li se vyhnout žlučovým kamenům, pijme salátovou šťávu. Připravuje se tak, že nakrájenou hlávku vložíme do dvou litrů studené vody, přivedeme k bodu varu, na mírném ohni vaříme půl hodiny, rozmixujeme a vypijeme 2-4 dl denně.

Jahody na zlepšení pleti

Jahody sice nejvíce okouzlí chuťové buňky, ale celé tělo vydatně zásobují vitamínem C. Podle lidového léčitelství pročišťují žaludeční trakt, působí povzbudivě na játra a mají antibakteriální vlastnosti dané zejména obsahem síry. Proto se využívají rovněž pro zlepšení pleti. Potřeme-li například očištěnou tvář rozkrojenou jahodou, projasní se a případné podráždění, i sluncem, mizí.

Snad odjakživa je oblíbená pleťová maska z rozmačkaných jahod, trochy smetany a medu. Kůži prokrvuje, čistí a omlazuje. Na popraskané žilky se doporučuje smíchat hrst nasekaných jahodových listů se dvěma lžícemi bílého jogurtu a směsí každodenně potírat postižená místa až do zlepšení stavu.

Reklama

Související články

Hitem letošní sezóny je jahodovice

Pálí se všechno. Kdoule, jablka, švestky, hrušky, broskve, meruňky, oskeruše i rybíz, do lihu se přidávají jedlové šišky i chmel. Ale hitem jsou jahody,...

Výběr článků

Načítám