Hlavní obsah

Zdravé opalování je mýtus, před sluncem je třeba se chránit

Právo, Petr Veselý

Chcete se opalovat zdravě? Kupte si náš potravinový doplněk s beta karotenem. To lidem doporučuje řada prodejců. Přesto, že dermatologové znovu a znovu zdůrazňují: zdravé opalování neexistuje.

Foto: Profimedia.cz

Nejvíce ohroženy jsou děti, jejich pokožka je mnohem citlivější.

Článek

Mýtus o tom, že opálená kůže je symbolem zdraví, vytvořila slavná módní návrhářka Coco Chanelová. Výzkumy i klinické studie ukazují, že je falešný. Opalování spolu s kouřením kůži nejvíc poškozují.

Bývají hlavními příčinami vrásek a zhoršování pleti. V té se sčítá množství slunečních paprsků, které na ni dopadnou během našeho života. Čím víc jich je, tím větší sklon má k předčasnému vysychání a k hlubokým vráskám. Ale také k pigmentaci, k hrubnutí a ke vzniku rakoviny kůže. Není divu, že těchto typů zhoubných nádorů je nejvíc ve slunné Austrálii nebo Kalifornii.

Úspěšný boj hvězd

V Kalifornii postihla i řadu celebrit. Třeba herečku Liz Taylorovou nebo Clinta Eastwooda. Oba však měli to štěstí, že lékaři objevili jejich nádory relativně brzy.

Předejít vzniku nádoru nebo ho odhalit včas znamená zajít ke kožnímu lékaři, případně ke specialistovi do névové či pigmentové poradny. Po čtyřicítce by většina lidí, zejména těch se zvýšeným rizikem (světlá pleť, hodně pih, rakovina kůže v rodině apod.), měla přijít na preventivní prohlídku jednou ročně.

Pokud se o rizicích přílišného slunění a rakoviny kůže chcete dozvědět víc, podívejte se na adresu www.melanomy.cz (je tu i internetová poradna a prostřednictvím stránek můžete také poslat fotku svého znaménka odborníkům k posouzení).

Falešný ideál

Řada lidí argumentuje tím, že opalování je zdravé, poněvadž podporuje tvorbu vitamínu D, který je důležitý pro tvorbu zdravých kostí a podporu imunity. „Na dostatečnou tvorbu tohoto vitamínu obvykle stačí deset patnáct minut chůze po ulici,“ říká MUDr. Monika Arenbergerová z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze.

Když pozorujete třeba české turisty, kteří přiletí na týden nebo na deset dní k moři, vidíte, kolik z nich ignoruje doporučení dermatologů, že by mezi 11. až 15. hodinou neměli být vůbec na přímém slunci. Že by měli používat ochranné krémy s těmi nejvyššími faktory a nanášet je v dostatečném množství. Že by se po koupání měli znovu namazat, protože žádný krém není nesmyvatelný, a tak dále.

Nejvíc ohrožuje malé děti

Nejabsurdnější je podobná bezstarostnost u dětí. Mají hodně citlivou pokožku, navíc ještě nedokážou tvořit v dostatečné míře kožní pigment. Ani jejich imunitní systém, který opalování a hlavně rizikové UV záření významně zatěžují, není ještě dost zralý. Výzkumy jasně ukazují, že nebezpečné už je, když se jednou dvakrát spálí na slunci tak, že jim naskáčou puchýřky.

Takovým lidem pak v dospělosti hrozí daleko vyšší riziko rakoviny kůže než těm dětem, které jejich rodiče drželi ve stínu a na slunci je nechali hrát jen oblečené ve speciálních plážových oblecích, nebo je aspoň natírali krémy s vysokým ochranným faktorem. I když ani ty nechrání absolutně, obvykle jen prodlužují dobu, kterou můžeme strávit na slunci.

"Děti a mládež je užitečné chránit před intenzívním sluncem i proto, že z celkového množství rizikových UV paprsků, které pleť pohltí za lidský život, jich 80 procent člověk absorbuje do 18 let,“ zdůrazňuje doktorka Arenbergerová.

Jak je to s betakarotenem

Betakaroten (provitamín A) je určitě užitečným prostředkem, který mírní následky opalování. Zejména pak vznik rizikových volných radikálů v organismu. Ale určitě nedělá opalování zdravým.

Není jen v potravinových doplňcích, ale i v mrkvi, rajčatech, paprikách, špenátu a petrželi. Kromě pozitivních účinků na zdraví dokáže zbarvit kůži dohněda. Spolu se samoopalovacími krémy může být tedy náhražkou opalování.

Reklama

Související články

Sluneční alergie trápí čím dál více lidí

Také v momentě, kdy vystavíte svoji pokožku prvním slunečním paprskům, vás začne svědit a pálit? Pak nejspíš trpíte sluneční alergií, a dřív než začnete snít...

Principy bezpečného opalování nelze podceňovat

Melanomem u nás každoročně onemocní 1500 lidí a pětina tohoto počtu na něj zemře. Průměrný věk pacienta s melanomem je 54 let, společně s leukemií v dospělosti...

Výběr článků

Načítám