Hlavní obsah

Zdravé letní grilování

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Grilování mnoho Čechů bere jako společenskou událost, rádi ji sdílí s přáteli či rodinou. Většina z nich griluje vepřové a kuřecí steaky. Zakouzlit se dá ale i se zdravými variantami letních pokrmů inspirovaných Asií, chutěmi Orientu, bezmasou stravou, anebo odlehčenou variantou oblíbených burgerů.

Foto: Profimedia.cz

Užijte si zdravé letní grilování.

Článek
Grilovaná pražma se zeleninou
Suroviny: 2 pražmy, 4 rajčata, 1 citron, 4 větší brambory, čerstvý špenát, sušený česnek, sušený rozmarýn, grilovací koření, olej, sůl
Postup: Rybu vykucháme, očistíme a lehce ji nařízneme. Řezů uděláme několik, aby se nám lépe grilovala. Připravíme si misku, kde smícháme citronovou šťávu, trochu oleje, česnek, rozmarýn, sůl a vše promícháme. Připravenou směsí ryby důkladně potřeme. Nesmíme zapomenout ani na naříznuté části. Necháme asi 10 minut odležet. Mezitím si připravíme zeleninu, kterou pečlivě očistíme. Brambory a rajčata nakrájíme na menší kusy. Brambory ochutíme grilovacím kořením. Zeleninu pokapeme olejem a grilujeme. Nakonec grilujeme také pražmu. Podáváme ji s grilovanou zeleninou a čerstvým špenátem.
Grilovaný lilek se sýrem feta
Suroviny: 2 lilky, 200 g sýru feta, 100 g rukoly, 1 stroužek česneku, 5 lžic olivového oleje, sůl, pepř
Postup: Lilek nakrájíme na plátky a osolíme, abychom jej zbavili hořké chuti. V malé misce smícháme olivový olej a drcený česnek. Přidáme mletý barevný pepř a promícháme. Plátky lilku vysušíme papírovým ubrouskem a potřeme jej připravenou směsí. Lilek grilujeme z obou stran. Hotový lilek podáváme s rukolou a sýrem feta. Je skvělý samostatně nebo jako příloha k masu.
Kuřecí prsa v kořeněné marinádě s jogurtovým dipem
Suroviny (2 porce): 2 kuřecí prsa s kůží – nejlépe supreme Marináda: 3 kuličky nového koření, 6kuliček pepře, ½ lžičky římského kmínu, ¼ lžičky mleté skořice, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce tekutého medu – 20 g, 30 g rajského protlaku, špetka soli Jogurtový dip: 100 g bílého hustého jogurtu, 1 lžička kari koření, 1 lžička citronové šťávy, ½ stroužku česneku, sůl Navíc: rajče, okurka, koriandr, tortilly
Postup: Koření vložte do hmoždíře a rozdrťte. Smíchejte s ostatními surovinami na marinádu a vetřete směs do masa. Vložte namarinované maso do misky, přikryjte potravinářskou fólií a nechte odležet alespoň dvě hodiny. Maso grilujte z obou stran dohněda, dokud nebude na dotek pevné. Nechte chvíli odpočinout na talíři. Jogurt smíchejte s kari, citronovou šťávou a česnekem utřeným se solí. Zeleninu nakrájejte na kostičky. Koriandr nakrájejte nadrobno. Tortilly opečte na grilu. Pokapejte dipem, posypte nakrájenou zeleninou. Maso nakrájejte našikmo a položte na tortillu. Posypte koriandrem a podávejte.
Thajský salát s hanger steakem
Suroviny pro steak (4 porce): 1 hovězí veverka, olivový olej, sůl, čerstvě mletý pepř Suroviny pro salát (2 porce): 200 g okurky, 80 g červené papriky, 80 g zelené papriky, 80 g žluté papriky, 80 g mrkve, 1 červená cibule, 2 snítky koriandru, 6 listů bazalky, 10 lístků máty, 2 lžíce nesolených arašídů Zálivka: 4 g nastrouhaného zázvoru, kousek nasekané chilli papričky, 1 nastrouhaný stroužek česneku, 2 lžíce sójové omáčky (Kikkoman), 2 lžíce limetové šťávy, 2 lžíce olivového oleje, 24 g tekutého medu
Postup: Veverku nechte „orazit“ na pokojovou teplotu. Maso důkladně obalte v oleji a vložte na rozpálený gril. Grilujte z obou stran po 5 minutách. Sundejte z grilu a nechte 3-5 minut odpočinout. Osolte, opepřete. Nakrájejte přes vlákna na plátky. Mezitím v míse promíchejte ingredience na zálivku. Zeleninu nakrájejte na tenké proužky, mrkev naloupejte škrabkou. Bylinky nasekejte nadrobno, arašídy rozdrťte. Smíchejte zeleninu s bylinkami, přelijte marinádou a zlehka promíchejte. Vložte do mísy, navrch poskládejte tenké plátky hanger steaku. Posypte arašídy.
Šťavnaté grilované kuře s lehce pikantní omáčkou
Suroviny na omáčku: 4 velká rajčata, 1 červená paprika, 2 šalotky, chilli papričky – jejich množství volte podle pikantnosti, jíž chcete dosáhnout, česnek, rajčatový protlak, 2 lžíce vinného octa, lžička třtinového cukru, tymián, rozmarýn, olivový olej, sůl a pepř na dochucení
Postup: Papriku a chilli papričky očistěte od semínek a nasekejte nadrobno. Na olivovém oleji osmahněte šalotku, česnek a chilli papričky, přidejte rajčata, papriku a protlak. Omáčku dochuťte vinným octem, kořením a bylinkami. Směs nechte za občasného míchání na mírném plameni probublávat, dokud nezhoustne. Vychlazenou omáčku podávejte ke grilovanému masu a příloze.
Pikantní kuřecí kousky v pivní marinádě
Suroviny: Kuřecí stehna či jiné kuřecí díly Na marinádu: 200 – 250 ml černého piva, 3 lžíce medu, 4 lžíce olivového oleje, 1 lžíce hrubozrnné hořčice, 2 šalotky, chilli papričky dle chuti, sůl, pepř
Postup: Šalotky nakrájejte na měsíčky a smíchejte s ostatními ingrediencemi na marinádu. Vše důkladně promíchejte a nechte 5 až 10 minut odležet. Poté do marinády vložte naporcované a omyté kuřecí maso, zakryjte alobalem či fólií a marinujte alespoň 5 hodin, ideálně přes celou noc. Maso grilujte na středním žáru tak, aby se důkladně propeklo zevnitř a přitom mělo zlatou kůrčičku. Díky marinádě zůstane maso krásně šťavnaté.
Chia raženka se salsou Pico de Gallo a grilovanými krevetami s koriandrem
Suroviny: 2 chia raženky, 10 větších syrových krevet, 1 masité rajče, ¼ manga, ¼ červené cibule, 2 stroužky česneku, 3 snítky čerstvého koriandru, 3 snítky kadeřavé petrželky nasekané nadrobno, ½ chilli papričky, šťávu z ½ limetky, kousek másla na opečení krevet, sůl, pepř
Postup: Nejprve si připravíme salsu Pico de Gallo (kohoutí hřebínek), která je velmi chutná a nádherně barevně doplní celý recept. Rozpůlíme jedno masité rajče a vydlabeme z něj vnitřek. Zbytek rajčete nakrájíme na velmi jemné kostičky. Následně přidáváme další ingredience, všechny nasekané na stejné kostičky – ¼ manga, ¼ červené cibule, jeden stroužek česneku, ½ chilli papričky. Přidáme tři snítky čerstvého koriandru, šťávu z ½ limetky, sůl, pepř a vše zamícháme. Nyní je ta pravá chvíle na krevety. Do receptu volíme raději větší a syrové krevety. Mohou být i mražené, ale rozhodně ne předvařené. Nejprve si připravíme tři snítky kadeřavé petrželky rozsekané spolu s jedním stroužkem česneku. Rozpálíme pánev s kouskem másla a rozmrzlé krevety opečeme poměrně rychle do růžova. Ke konci opékání krevety osolíme a posypeme petrželkou s česnekem. Po vychladnutí je vyloupeme a použijeme do sendviče. Chia raženky podélně rozkrojíme, plníme salsou a nakonec přidáme krevety.
Tofu špízy na grilu
Suroviny: 1 kostka marinovaného tofu, 1 žlutá paprika, 1 červená paprika, cherry rajčátka, žampiony, 1 červená cibule
Postup: Tofu, papriku, cibuli a žampiony nakrájíme na větší kostky. Na jednom konci špejle pomocí nože vytvoříme špičku. Napichujeme střídavě tofu, zeleninu, žampiony a rajčátka. Připravujeme na grilu, až bude tofu po okrajích křupavé a zelenina měkká, můžeme servírovat.
Krůtí burger s grilovanou zeleninou
Suroviny na burgery: 500 g masa ze spodních krůtích stehen, bylinky – rozmarýn, tymián, 1 ks cibule, sýr do 30 % tuku, rajče, ledový salát Grilovaná zelenina: 1 ks červené cibule, olivový olej, lilek, cuketa, rajčata (cherry), česnek, 4 ks celozrnných housek Majonéza: citronová šťáva, řecký jogurt, 1 lžička hořčice, sůl, pepř, olivový olej
Postup: Maso nameleme na mlýnku. Smícháme s najemno nasekanou cibulkou a bylinkami. Osolíme a opepříme. Ze směsi připravíme 4 stejně velké burgery. Dáme do lednice pod fólii odpočinout. Zeleninu (lilek, cuketu, rajčata a cibuli) omyjeme a nakrájíme na půl centimetru vysoké plátky – rajčata stačí přepůlit. Zeleninu promícháme se sekanými bylinkami, nasekaným česnekem a pokapeme olejem. Vložíme do pekáčku, který jsme předtím vytřeli olivovým olejem, osolíme a opepříme. Dáme grilovat do trouby na 200 °C asi 25 minut. Maso vyndáme z fólie a vytvoříme z něj 4 bochánky, do kterých uděláme na jedné straně důlek. Burgery vložíme na gril, popřípadě do trouby předehřáté na 200 °C. Pamatujte si, že maso se smí otočit jen jednou, aby z něj nevytekla šťáva. Pečte asi 20 minut, dokud nebude dokonale propečené. Bulky podélně rozkrojíme a dáme na chvíli opéct dokřupava na mřížku do trouby. Mezi tím si připravíme majonézu tak, že smícháme všechny suroviny a dokonale je prošleháme metličkou. Spodní část bulky potřeme majonézou, na ni dáme jeden kus masa, plátek sýra, salátu a přidáme ještě plátek rajčete. Přiklopíme druhou částí bulky. Vše můžeme spojit špejlí, aby burger lépe držel pohromadě. Servírujeme společně s grilovanou zeleninou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám