Hlavní obsah

Zažívací potíže není radno podceňovat

Novinky, bok

Žaludeční potíže patří mezi nepříjemné komplikace, které by chtěl málokdo dobrovolně podstupovat. Přesto se s nimi mnozí lidé setkávají opakovaně. Stejně tak jako mohou být jen následkem špatného jídla, mohou značit i vážnější zdravotní problém.

Foto: Profimedia.cz

Déletrvající žaludeční a zažívací potíže mohou značit závažnější žaludeční problém.

Článek

Jícen, žaludek, tlusté střevo, slinivka, játra – trávicí systém zahrnuje celou řadu orgánů, u kterých může kdykoli nastat nějaký problém. Kromě specifických projevů potíží, s kterými člověk neotálí a vyhledá ihned lékaře, ale existují i mírnější příznaky, které ne všichni včas rozpoznají, případně jim nepřikládají takový význam, jaký by měli. Případné zdravotní problémy se tak postupně zhoršují.

Server Women’s Health magazine přinesl přehled několika příznaků, které není radno podceňovat a přehlížet.

Potíže s polykáním

Ve chvílích, kdy začnete pociťovat potíže s polykáním jídla, je dobré zpozornět. Obzvlášť když se potíže stupňují. Nastat může i situace, kdy budete pociťovat potíže i při pití obyčejné vody.

„Potíže při pití mohou být příznakem velmi vážných problémů,“ potvrzuje Jeffrey S. Crespin, gastroenterolog z amerického New Yorku.

Lékaře je vhodné vyhledat i v případě, že problémy s běžným polykáním doprovází kašel, chrapot, škytavka nebo pocit plnosti žaludku jen po pár soustech jídla. V takovém případě totiž může jít o počáteční projevy rakoviny jícnu.

Nadměrná plynatost

Nadýmání a plynatost jsou běžným projevem lidského těla do chvíle, kdy je začnou doprovázet nepříjemné vedlejší potíže. „Je třeba zpozornět v případě, pokud začnete pociťovat nepříjemné bolesti břicha, nastanou výraznější změny ve vyprazdňování nebo začnete výrazněji hubnout,“ varuje John E. Burney, gastroenterolog z amerického státu Georgia.

Příznakem, že něco není v pořádku, může být i výrazná změna zápachu plynů odcházejících z těla. Mohou totiž značit přítomnost parazita jménem giardia ve střevech.

Nadýmání

Máte problém zapnout kalhoty, které vám ještě před několika dny byly akorát? Vinno bude nejspíš nadýmání v důsledku nahromadění plynu v těle. Častým důvodem bývá nejčastěji přejídání. Pokud ale dochází k nadměrnému nadýmání náhle a bez zjevných důvodů a doprovázejí jej bolesti nebo krev ve stolici, je třeba vyhledat lékaře.

„Vinna může být refluxní choroba jícnu, syndrom dráždivého tračníku, žlučové kameny, zácpa, ale také celiakie,“ vysvětluje Burney.

Problémy se stolicí

V okamžiku, kdy zaznamenáte jakýkoli výskyt krve ve stolici, je třeba zpozornět. Stejně tak i v případě, kdy stolice změní barvu na tmavou až černou.

„Krvácení není nikdy v pořádku,“ varuje Crespin. Jasně červená krev může značit výskyt hemoroidů, se kterými pomůže i praktický lékař. Pokud krvácení neustává, případně krev či stolice mění barvu, je na místě návštěva odborníka – gastroenterologa.

Pravidelná prohlídka u tohoto lékaře by pak měla být standardem u lidí s popisovanými potížemi a u lidí starších 40 let.

Únava kvůli nedostatku železa

Neviditelný, zato stejně nebezpečný jako výše popsané potíže je i nedostatek železa v těle. „Nedostatek železa v krvi může být důsledkem chronické ztráty krve, k níž může docházet při rakovině tlustého střeva, rakovině žaludku či při výskytu vředů,“ popisuje výčet potíží Burney.

Nedostatek železa se projevuje zvýšenou únavou, může způsobovat bolesti hlavy, křehkost nehtů, vypadávání vlasů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám